Café de Marmelhorst in Sinderen, dat in 1973 is gesloopt.
Café de Marmelhorst in Sinderen, dat in 1973 is gesloopt. Foto: Collectie OVGG

Van ‘t Klaossenhuus töt de Marmelhorst

Wonen

Breedenbroek – Op vrijdagavond 24 november is in de zaal van café restaurant Koenders in Breedenbroek een fotopresentatie over de historie van Breedenbroek en Sinderen. Plat gezegd: Van ‘t Klaossenhuus töt de Marmelhorst. Het programma is samengesteld door de fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen.


Door Marcel van Berkum

Jaarlijks wordt er een kern van de voormalige gemeente in beeld gebracht. Deze PowerPoint presentatie is de twaalfde in de reeks die ooit begon in Ulft. “Nog één te gaan. Dat is Netterden”, zegt samensteller Ad van Aalst. Hij heeft in alle afleveringen ook het programma gepresenteerd en vaak met assistentie van een autotochtone inwoner. Bij deze presentatie is dat hobbysmit Peter Tadema, die al zijn hele leven in Breedenboek woont en uitstekend op de hoogte is van de geschiedenis van het dorp en de bewoning. De bezoekers krijgen meer dan honderd foto’s van gebouwen en bewoners te zien, van commentaar voorzien van Tadema. Naast de oude foto’s met de historische situatie wordt ook de actualiteit getoond om het onthutsende verschil aan te geven. Het beeldmateriaal komt uit particuliere collecties en het archief van de heemkundige vereniging.


Marmelhorst
Kenmerkend voor Breedenbroek was de familie Koenders die door de jaren veel ondernemingen in het dorp op hun naam hadden staan. Van café tot rijwielhandel, garage, bakker en supermarkt. Ook de meubelzaak van de familie Stroet was een begrip. Natuurlijk komt ook de behuizing van burgemeester Otwin van Dijk in Breedenbroek in beeld. De nostalgische virtuele route van ‘t Klaossenhuus töt de Marmelhorst gaat van Breedenbroek, Den Dam, Groot-Breedenbroek tot en met Sinderen en eindigt met foto’s van het legendarische café de Marmelhorst en uitbaatster Marie Seesing-Borkes.


De populaire fotopresentaties blijken iedere keer weer een eye-opener te zijn voor jong en oud. Voor de oudere bezoekers is het een feest van herkenning en komen veel herinneringen boven. De jongeren bekijken het met grote ogen en verbazen zich erover hoe het vroeger was. Na afloop is een dvd of usb-stick met de fotopresentatie te koop.


Zaal Koenders is op vrijdag 24 november open vanaf 19.00 uur en de fotopresentatie Van ‘t Klaossenhuus töt de Marmelhorst begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Gratis toegangskaarten zijn vanaf donderdag 16 november te verkrijgen bij café restaurant Koenders in Breedenbroek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek