Ulftse slager Bennie Aalders is nadrukkelijk op zoek naar winkelpersoneel. Foto: Roel Kleinpenning
Ulftse slager Bennie Aalders is nadrukkelijk op zoek naar winkelpersoneel. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Detailhandel luidt de noodklok: Winkels sluiten vanwege personeelstekort

XInterviews & Achtergrond

ULFT - Werk genoeg, maar er is een groot gebrek aan personeel. Dat is momenteel aan de orde in veel branches. In Ulft komen de gevolgen schrijnend tot uiting op het Kennedyplein. Jos de Bakker heeft de winkel in het Ulftse centrum noodgedwongen moeten sluiten en buurman slagerij Aalders heeft aangepaste openingstijden.

Door Marcel van Berkum

“Het is om moedeloos van te worden”, zegt Bennie Aalders. “Ik ben al een kapitaal kwijt aan personeelsadvertenties. Het resultaat is nul.” Slagerij Aalders is al 19 jaar gevestigd aan het begin van het J.F. Kennedyplein en een begrip in Ulft. De ambachtelijke slager heeft een grote trouwe klantenkring opgebouwd. De klandizie in de winkel is niet het probleem. Het lukt maar niet om personeel te krijgen. Specifieke slagerswerkzaamheden zoals versnijden en uitbenen doet Aalders zelf. Graag zou hij voor dit werk nog een slager in dienst nemen, maar die hoop is al jaren ijdel.
Er is echter een veel groter personeelsprobleem “Ik heb momenteel voor de winkel negen dames in dienst. Niet iedereen werkt full time en ik kan direct nog drie personen een deeltijdbaan aanbieden. Soms is er een reactie, maar het lukt maar niet de vacatures in te vullen.” Heerst er misschien nog een ouderwets idee over een slagerij? Bij een bezoek aan de met smaak ingerichte zaak zie je dat de vakslager met zijn tijd is meegegaan. Naast vleesproducten heeft Aalders ook onder andere broodjes en salades in het assortiment. Ondanks de terugkerende frustraties denkt de 64-jarige slager er nog niet over om het bijltje erbij neer te leggen. Wel heeft hij vanwege personeelsgebrek de uren herverdeeld en tot zijn grote verdriet moeten besluiten vanaf 1 november jl. de winkeldeuren te sluiten op maandag en dinsdag.

Niet behappen
“Ik kan het met één broodbakker minder niet behappen”, zegt Jos Holthausen. Naast slagerij Aalders was jarenlang op het Kennedyplein de winkel van Jos de Bakker gevestigd. Tot voor kort! Per 1 december heeft de Silvoldenaar de huur opgezegd en is de bakkerszaak gesloten. Ook bij de bakker speelt een personeelsprobleem, maar niet voor bezetting achter de toonbank. Het brood en banket wordt gemaakt in de bakkerij in Silvolde. Eind vorig jaar is een broodbakker vertrokken naar elders en Jos staat er alleen voor. “Ik lever ook heel veel aan bedrijven en instellingen en ik heb een keuze moeten maken. Uiteindelijk heb ik besloten om de winkel in Ulft na 20 jaar te sluiten. Fijn is het natuurlijk niet, maar er zijn gelukkig geen gedwongen ontslagen gevallen en het winkelpersoneel is aan de slag gegaan in de zaak in Silvolde.”
Evenals slager Aalders heeft de bakker ook fanatiek geprobeerd hulp te krijgen. “Het is echt een probleem van de laatste paar jaren. Voordien zette ik in social media en de vakbladen een vacaturemelding en het regende reacties. Nu is het nihil.” Jos denkt dat eventuele geïnteresseerden het achterhaalde idee hebben dat ze als bakker ‘s nachts moeten werken, maar dat is in zijn bakkerij niet. Het bakproces is zo ingericht dat de broodbakker pas ‘s morgens begint en in de middag zit de werktijd erop. “Het liefst neem ik een leerling in dienst.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post