Artist Impression met links in beeld de bladvormige nieuwbouw van De Bettekamp, ontworpen door IAA Architecten
Artist Impression met links in beeld de bladvormige nieuwbouw van De Bettekamp, ontworpen door IAA Architecten

Nieuwbouwplannen De Bettekamp in vergevorderd stadium

Zorg

VARSSEVELD – De nieuwbouwplannen voor woonzorgcentrum en verpleeghuis De Bettekamp zijn volop in ontwikkeling. Het schetsontwerp is gereed, momenteel worden de plannen gedetailleerder uitgewerkt. Op 13 juni organiseert Azora hierover een informatieavond.

Door Reinier Kroesen

De nieuwbouw betreft alleen het gebouw van De Bettekamp, verpleeghuis Den Es is nog maar vijftien jaar oud en blijft zoals het nu is. Het tussenliggende trommelvormige activiteitengebouw met het grand café wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Daar direct voor komt het terras, fijn voor bewoners en bezoekers om gelijk bij de ingang van het terrein rond te kijken wie binnenkomt en wat er gebeurt. Volgens Mariët Tonen (regiomanager van De Bettekamp en Den Es) was verbouw geen optie. 

Bladeren
Marïet: “Het uit 1994 stammende gebouw heeft kleine appartementen, met name de badkamers zijn bescheiden. Met het oog op de toekomst, ook als bewoners een nog zwaardere zorgvraag krijgen, is meer ruimte erg fijn. Ze slapen en wonen nu nog in één ruimte. Qua oppervlakte is het niet geschikt om te verbouwen. Daarom is gekozen voor nieuwbouw in een groene, parkachtige omgeving. In de nieuwe opzet krijgen bewoners de beschikking over een woonkamer en slaap- en badkamer, in totaal dan 90 appartementen, nu zijn dat er nog 82. Alhoewel veel mensen alleen wonen, zijn de appartementen groot genoeg en geschikt voor dubbele bewoning. Ook komt er een extra ruimte naast de technische dienst waar bewoners die dat willen mee helpen om zaken te repareren.

Moderne technologie
Marïet: “Elke ruimte wordt standaard uitgevoerd met technische basisvoorzieningen (domotica), als het nodig is kan de bewoner de gordijnen en deuren automatisch bedienen. Alleen in de badkamer en slaapkamer komt een tillift. Zo hou je de woonkamer huiselijk en ziet het er niet uit als een zorgomgeving. Alles wat de bewoner niet kan, willen we oplossen met moderne technologie. Het wordt nu ook een betere werkplek voor onze medewerkers. De nieuwbouw bestaat uit drie lagen, met op elke verdieping telkens drie bladvormige uitbouwen. Als het ware aan een stam, de centrale spil van die etage. Elk blad telt tien appartementen, met in dat hart een woonruimte. Op elke verdieping komt een woonkeuken, één per dertig appartementen. Men kan in de eigen woning eten, maar ook in de woonkeuken, samen met anderen, kleinschalig en huiselijk. Bewoners kunnen zodoende ook helpen met het voorbereiden van de maaltijd. Daarom verdwijnt ook onze instellingskeuken, we streven nu meer naar het kleinschalig wonen. We willen het fijnste woonzorgcentrum worden van Nederland voor zowel bewoners als medewerkers. Toen we twee jaar geleden begonnen, hebben we al uitgebreid gesproken met bewoners en medewerkers, maar ook gemeente, andere betrokkenen en cliëntenraad.” Marïet geeft aan dat alle plannen verder worden ontwikkeld, maar dat de tijden tegelijkertijd ook weer onzeker zijn op diverse vlakken. Voorlopig is de verhuizing voorzien voor oktober 2023. De bewoners kunnen tijdelijk terecht in het gebouw van zorginstelling Careaz aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde. Na sloop en nieuwbouw kan men naar verwachting in 2025 terug verhuizen naar Varsseveld. Het ontwerp is van IAA Architecten (Enschede/Amsterdam), Klaassen Groep uit Dinxperlo gaat de bouw op zich nemen, in samenwerking met Wassink Installatie (Doetinchem).

Informatiebijeenkomst
Nancy Hermsen, staffunctionaris marketing en communicatie: “Er ontstaat nu een centrale ingang van De Bettekamp en Den Es. Iedereen komt langs de receptie waardoor men ook echt ontvangen wordt en een warm welkom krijgt. Op maandag 13 juni houdt Azora samen met het bouwconsortium Klaassen Groep een informatieavond voor inwoners van Varsseveld bij Borchuus (Kerkplein 3) over de nieuwbouw. Belangstellenden kunnen dan kennismaken met een afvaardiging van het bouwbedrijf. Zij zullen geïnteresseerden bijpraten over het het bouwtraject, men kan schetsontwerpen inzien en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee, 19.30 uur start officiële gedeelte. Men kan zich opgeven voor deze avond bij de receptie van Den Es, of mailen: receptie.denes-debettekamp@azora.nl. Telefonisch: 0315 - 258484 (dagelijks tussen 08.00 en 19.00 uur). Zie ook www.azora.nl/locaties.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post