Vlnr: Paulien Hansen, Annie de Groot, Tonny Kok, Ria Jakubowski en Alie Oostendorp. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Paulien Hansen, Annie de Groot, Tonny Kok, Ria Jakubowski en Alie Oostendorp. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Nieuw publiek voor activiteitenmiddag Debbeshoek gezocht

Zorg

ULFT– In Woonzorgcentrum Debbeshoek doet zich een merkwaardig fenomeen voor. Er zijn meer dan genoeg vrijwilligers om de dinsdagse activiteitenmiddag te begeleiden, maar het publiek laat zich na de coronaperiode nog niet in grote getale zien. Tijd voor wat publicitaire actie vinden ze daar.

Door Reinier Kroesen

Afgelopen dinsdag was er weer zo’n bijeenkomst. In totaal telt de groep negen vrijwilligers, acht dames en één heer, inclusief Paulien Hansen, zij zit in het bestuur van die groep. Karen Tempels werkt in Debbeshoek en is de vrijwilligerscoördinator ‘van die hele bubs’, zoals ze het zelf noemt. Ze kon deze middag niet aanwezig zijn vanwege een cursus, maar heeft wel contact opgenomen met Gelderse Post om hun werk onder de aandacht te brengen. Behalve Paulien waren Ria Jakubowski, Tony Kok, Alie Oostendorp en Annie de Groot aanwezig. Tony Kok: “In het verleden viel onze activiteitenbegeleiding, en ook wij, dus onder het Rode Kruis. Deze middag had door de jaren heen verschillende benamingen, men noemde het Welfare, de Soos en nu heet het Stuif Es In. Die hulporganisatie is niet lang voor de corona al gestopt met dit type begeleiding. Zij stellen andere prioriteiten, ze richten zich nu vooral op calamiteiten, zoals bijvoorbeeld natuur- en humanitaire rampen, en het werk voor de jeugd, zoals de EHBO-lessen. ” Gevraagd naar haar leeftijd zegt mevrouw Jakubowski lachend dat ze ‘geen 18 meer is’, ze blijkt 95, de oudste van de commissie. Zeer kwiek en actief, ze woont in een aanleunwoning op het Piet Molpad. “Ik ben in 1975 begonnen, Debbeshoek was net enkele jaren daarvoor gebouwd.” Ze komt dus al bijna vijftig jaar in het ‘centrum’. Ook de overige doen deze begeleiding soms al wel 35 jaar, ze houden ervan. Mevrouw Kok: “Toen het Rode Kruis stopte hebben wij tegen Karen gezegd dat we er dan zelf graag verder mee wilden gaan.” Paulien benadrukt dat destijds die beslissing in ‘Den Haag’ is genomen, dat men daar geen notie heeft van wat hier allemaal leeft. Karen Tempels wil graag het karakter van deze hechte groep en hun trouw aan Debbeshoek benadrukken.

Opstarten
Paulien: “Ons doel is hier weer wat meer mensen naar toe te halen. We zitten in het Grand Café, de plek waar bewoners elkaar ontmoeten, kunnen eten en wat drinken. Debbeshoek en dus ook ons werk doen we voor alle inwoners van Ulft en omgeving, je hoeft hier dus niet te wonen. Er komt bijvoorbeeld altijd een mevrouw uit Duitsland. We beginnen om 14.00 uur, de entree is 2,50 euro, inclusief een consumptie. De activiteiten zijn wat traditioneler van aard, we hebben een groep dames die handwerken, verder wordt er gesjoeld, gerummikubd en gekaart. Als vrijwilligers gaan we er bijzitten, en proberen iedereen erbij te betrekken. Het gaat vooral om het sociale, bijpraten, andere mensen ontmoeten en gezelligheid. Nu start alles weer op, maar het gaat wat moeizamer, dat geldt ook voor de zangmiddagen hier. Niet iedereen durft het weer aan. Men kijkt er wel naar uit als hier wat te doen is, zoals tijdens de kermis, het was me toen een lawaai van jewelste. Als daar vraag naar is kunnen we ook nieuwe activiteiten opzetten, zoals muziekmiddagen, of lezingen laten verzorgen door de Oudheidkundige Vereniging. We hopen al met al dus toch op nieuwe aanwas, iedereen is welkom. Kom gewoon eens binnenlopen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant