V.l.n.r. Vrijwilligster Ineke, meneer en mevrouw Moorman en beweegcoach Dennis
V.l.n.r. Vrijwilligster Ineke, meneer en mevrouw Moorman en beweegcoach Dennis foto Roel Kleinpenning

‘Ik hoop dat het publiek ook mee komt doen’

Zorg

GENDRINGEN – Nog heel even en dan wordt de beweegtuin bij het Azora Woonzorgcentrum en verpleeghuis De Oevelgunne officieel geopend. Woensdag 29 juni komt oud-atlete Olga Commandeur, onder andere bekend van het MAX tv-programma Nederland in Beweging, de openingshandeling verrichten. Maar inmiddels wordt er al wel gebruik gemaakt van de beweegtuin.

Door Walter Hobelman

Elke maandagochtend zijn de begeleiders Dennis Kock (Helpgewoon Buurtsport) en Ineke Krämer (vrijwilligster bij Azora) aanwezig om met bewoners van het centrum en van de aanleunwoningen lekker drie kwartier te bewegen. Naast het feit dat het goed is om te bewegen is het vooral ook gezellig om samen bezig te zijn. “Dat is voor mijn man en mij de belangrijkste reden om mee te doen”, vertelt mevrouw Moorman. Het echtpaar slaat in principe geen enkele week over. Mevrouw Moorman vertelt dat ze ook thuis dagelijks tijd neemt om met haar man bewegingsoefeningen te doen. “Het is belangrijk om dat te doen, want bewegen is gezond en het geeft een voldaan gevoel.”

Doe mee
De groep op maandagmorgen is niet erg groot. Het aantal deelnemers varieert per week. “Soms komt er een groepje van de dagbesteding en dan zijn er ongeveer tien personen en een andere keer zijn we maar met twee of drie”, vertelt mevrouw Moorman.
Begeleider Ineke hoopt dat het aantal deelnemers gaat groeien. “Er is ruimte genoeg in de beweegtuin”, zegt ze. “We hebben soms meer publiek dan deelnemers”, vult mevrouw Moorman aan. Dan zitten ze vanuit hun kamer naar ons te kijken. Dan denk ik bij mezelf ‘kom lekker naar beneden en doe mee!’ Het is zó gezellig en gezond.”
Dat is ook de mening van vrijwilligster Ineke. “Van ‘alleen maar kijken’ word je niet soepel. Sommige mensen doen niet mee omdat ze bang zijn dat ze vallen of omdat ze denken dat ze niets meer kunnen. Dat kan ik begrijpen, maar wij doen er alles aan om iedereen op een veilige manier te laten bewegen.”

Afwisseling
Begeleider Dennis bereidt de ochtenden voor en zorg voor de nodige afwisseling in de oefeningen. Er wordt onder andere gewerkt met hoepels, maar ook de verschillende toestellen die in de beweegtuin staan bieden talloze gebruiksmogelijkheden. Daarnaast wordt er soms ook wat tijd genomen om het geheugen te trainen of moet er wat ‘teamwerk’ gedaan worden, vertelt mevrouw Moorman. “Juist die afwisseling is zo leuk, daardoor blijft het altijd verrassend.”
Azora regiomanager Jelle Hoogeveen is blij dat de beweegtuin gebruikt wordt, maar ook hij hoopt dat er meer gebruik van wordt gemaakt. “Allereerst is het goed om te weten dat de beweegtuin voor iedereen is, niet alleen voor de bewoners van De Oevelgunne”, aldus Hoogeveen. “Ik heb de indruk dat mensen door de coronaperiode een beetje terughoudend zijn geworden om mee te doen. Ik wil graag benadrukken dat wij op een veilige en verantwoorde manier met een groep in de beweegtuin bezig zijn. Dat geldt trouwens voor al onze activiteiten. Ik kan de terughoudendheid wel begrijpen, maar wij doen niets waarvan wijzelf denken dat het niet verantwoord is. We blijven de ontwikkelingen scherp volgen, dus dat hoeft geen reden te zijn om niet mee te doen.”

Gezond
Bewegen is gezond, dat geldt voor iedereen maar zeker ook voor ouderen. “Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te doen of steeds betere prestaties te leveren. Het gaat erom dat je blijft beweeg, bezig bent met je lijf en geheugen en als extra voordeel andere mensen ontmoet waardoor je sociale netwerk ook versterkt wordt. Want voor veel deelnemers is de koffie na afloop misschien nog wel belangrijker dan het bewegen op zich.”

Hoogeveen is blij dat de beweegtuin aangelegd kon worden dankzij ondersteuning vanuit de Gendringse gemeenschap. “De ‘Vrienden van de Oevelgunne’ en ‘ Stichting Gendringen Leefbaar’ hebben de aanvraag voor de beweegtuin gedaan en zijn actief betrokken bij de realisatie. Wim Klompenhouwer heeft geholpen bij de fondswerving en dankzij steun van de gemeente Oude Ijsselstreek, Wonion, FNO-Klein geluk, Azora en de al genoemde ‘Vrienden van de Oevelgunne’ is alles financieel in kannen en kruiken gekomen.”

Woensdag 29 juni om 15.00 uur opent Olga Cammandeur de beweegtuin. De inloop om hierbij aanwezig te zijn is vanaf 14.30 uur. Na de officiële handeling gaat Olga de aanwezigen laten zien en ervaren welke mogelijkheden de beweegtuin biedt. De middag wordt afgesloten met een drankje en een gezonde snack. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post