Het bakhuis Wilbrinkshof dateert van circa 1860.
Het bakhuis Wilbrinkshof dateert van circa 1860. Foto:

Monumentenprijs voor bakhuis Wilbrinkshof

Familie Berendsen ontvangt prijs op Monumentendag

GENDRINGEN Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september ontvangt de familie Berendsen van boerderij de Wilbrinkshof op de Wals in Gendringen de monumentenprijs 2015 voor het restaureren van het bakhuis of het erf van hun boerderij aan de Munsterweg 3. Daar vindt om 16.30 uur de feestelijke uitreiking plaats. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

Het Monumentenplatform van de drie oudheidkundige verenigingen OVGG, Old Sillevold en ADW geeft met het toekennen van de Monumentenprijs 2015 de grote waardering aan voor de omvangrijke restauratie van het bakhuis.

Naast de financiƫle inzet voor de restauratie was de langdurige medewerking van de familie om op monumentendag erf en bakhuis open te stellen en als gastheer voor de bezoekers op te treden een belangrijk argument om de Monumentenprijs toe te kennen. Hierdoor immers kon een bijzonder monument, ook de boerderij zelf is een rijksmonument, voortdurend door het publiek beleefd worden. De prijs bestaat uit een oorkonde met een pentekening en een historische beschrijving.

De geschiedenis van de Wilbrinkshof gaat eeuwen terug. Het bakhuis dateert van circa 1860 en is sindsdien niet echt veranderd. Het huidige voorhuis van de grote driekapsboerderij is van enkele decennia later, toen het na een brand werd herbouwd. Het bakhuis, prachtig gelegen op het ruime erf, was hoognodig aan reparatie toe. Voor monumentendag is het bakhuis al jarenlang een begrip: meer dan 25 jaar wordt er op deze dag op historische manier brood gebakken. De familie Berendsen betoonde alle gastvrijheid aan het publiek.
In overleg maakten de familie Berendsen en de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen plannen om het bakhuis volledig te restaureren. De familie zette er met grote eigen inzet, ook financieel, sterk op in; er werden fondsen geworven, onder andere Rabo Coƶperatief Dividend en het fonds De Roos Gesink, en met een deel sponsoring in natura werd het plan uitgevoerd.

Een bouwploeg van zeer ervaren en deskundige vakmensen kon onder supervisie van de toezichthouder op monumentengebied aan de slag. In de zomer van 2013 werd het grootste deel van de omvangrijke klus geklaard. Tragisch was dat in december daarop op dezelfde dag zowel mevrouw Berendsen-Pardijs, bewoonster en eigenaresse van de Wilbrinkshof, als Willy Aalders overleden. Aalders was als bouwtechnisch leider zeer betrokken bij de restauratie.

De familie zette in 2014 met monumentendag de traditie van het broodbakken voort en in het afgelopen voorjaar werd het laatste deel van de restauratie afgerond. Bovendien staat er een historische wisseling te gebeuren: komende herfst gaat de Wilbrinkshof over in andere handen; de nieuwe bewoners/eigenaren hechten grote waarde aan de traditie van het broodbakken op monumentendag en willen dit in ere houden en zelfs het openbare karakter nog uitbreiden.

De feestelijke uitreiking van de Monumentenprijs vindt plaats op zaterdag 12 september om 16.30 uur bij het bakhuis aan de Munsterweg 3 in Gendringen. Aansluitend worden de zaterdag-activiteiten van Open Monumentendag 2015 afgesloten.