De bijeenkomst in de Kruisberg werd goed bezocht.
De bijeenkomst in de Kruisberg werd goed bezocht. Foto: Bert Vinkenborg

Extra capaciteit Kruisberg hard nodig

Staatssecretaris hakt knoop door

Bert Vinkenborg

DOETINCHEM COA Bestuursvoorzitter Gerard Bakker komt op maandag 31 augustus zelf naar de informatieavond bij Restaurant Bistro De Kruisberg om de buurtbewoners te vertellen wat de noodzaak is om op zeer korte termijn 225 extra vluchtelingen in procesopvanglocatie (POL) De Kruisberg onder te brengen. Hij geeft daarmee een signaal hoe belangrijk deze kwestie is. Dat de bestuursovereenkomst van de gemeente met het COA door de staatssecretaris van tafel werd geveegd is een duidelijk teken hoe hoog de nood gestegen is.

In de zaal zitten onder de toehoorders, behalve buurtbewoners, ook een groot aantal raadsleden en drie wethouders met de burgemeester. Twee wethouders, Ingrid Lambregts en Henk Bulten, zijn behalve lid van het college ook buurtbewoners. Zij stellen zich echter neutraal op en horen alleen toe. Wethouder Frans Langeveld, de portefeuillehouder, staat naast Gerard Bakker voor het publiek om vragen te beantwoorden.

Instroom
Er komen per week 1.700 vluchtelingen Nederland binnen – op sommige dagen wel 500 – en er zitten 30.000 mensen in opvang legt Gerard Bakker uit. De huidige instroom is geen tijdelijke piek maar lijkt een blijvend verschijnsel te zijn. Uitbreiding van bestaande locaties en ook nieuwe zijn daarom hard nodig. Op dit moment zijn er in Nederland tussen de 70 en 75 opvanglocaties en er wordt met meer dan 120 gemeenten gesproken. In de komende tijd komen er nieuwe locaties bij, maar wanneer en hoeveel is nu nog niet te zeggen.

'Eerlijk verhaal'
Bakker komt niet met zekerheden naar deze informatieavond, maar in zijn eigen woorden 'met een eerlijk verhaal'. Bakker: „U stelt eerlijke vragen en die vragen om eerlijke antwoorden. De nood was zo hoog dat de interventie van de staatssecretaris nodig was. Ik heb geen glazen bol en kan niet garanderen dat het aantal niet zal stijgen. De termijn voor deze uitbreiding is minimaal 3 maanden. Ik sluit niet uit als de instroom zo hoog blijft dat ik het college om opvang van grotere aantallen zal vragen."

Om een beeld te schetsen van de vluchtelingen geeft hij aan dat deze voor 1/3 uit universitair opgeleiden bestaan, voor 1/3 uit middelbaar en hoger opgeleiden en voor de resterende 1/3 uit laaggeschoolden. En dus: „ Ze zijn niet anders dan u en ik. Ze dromen van een betere toekomst."

Overvallen
Jacques Engelen, sprekend namens het buurtcomité, zegt dat de bewoners zich overvallen voelen door de snelle ontwikkelingen, maar ook „Wij begrijpen dat er wat moet gebeuren." Hij vraagt nadrukkelijk om toezeggingen van Bakker over termijnen en aantallen „Nu is er sprake van 3 maanden maar blijft het daar bij en blijft het 225 personen extra?". Ook wil hij weten wat de status van de bestuursovereenkomst met de gemeente is. Een aantal zaken zit de buurtbewoners dwars waarvan een van de belangrijkste het lawaai tot diep in de nacht is. Hun dringende verzoek luidt: „Mogen wij rustig slapen?"
Dat Bakker het nu al over meer dan 800 personen heeft stelt de buurt niet gerust en een van de bewoners vraagt zich hardop af waar het eind is. Een andere bewoner„We hebben als buurt een groot hart, maar wij kunnen het asielprobleem niet oplossen. Waar ligt de grens?" Een bewoner van de zogenoemde 'buitenring' heeft met een vluchtelingengezin bestaand uit een vader, moeder, kind en een opa gesproken.
Zijn advies: „Laat je hart spreken!"Wethouder Frans Langeveld memoreert het verleden en de gemaakte afspraken nog een keer. Maar ook dat de zorgvuldigheid is ingehaald door de noodsituatie. Hij heeft het college en de raad nog niet heeft kunnen spreken over de nieuwe situatie. Dat zal in de komende dagen en weken moeten gebeuren.

Op woensdag 2 september staat er een beeldvormende raadsbijeenkomst op het programma. Heeft die nog wel zin na deze avond?
Henri-George Moïze de Chateleux (D66) na afloop van de avond: „Ik vraag mij af of wij het woensdag moeten laten doorgaan. Als we dat wel doen wekken we mogelijk valse verwachtingen. Een andere keer en dan vanuit een ander perspectief zou naar mijn mening beter zijn."