Theatergroep SPOT speelt 'Hartstocht en Hebzucht op Sinderen' en ontrafelt hiermee een gefantaseerd, emotioneel familieverhaal dat gebaseerd is op een historisch gegeven. Foto: Josée Gruwel
Theatergroep SPOT speelt 'Hartstocht en Hebzucht op Sinderen' en ontrafelt hiermee een gefantaseerd, emotioneel familieverhaal dat gebaseerd is op een historisch gegeven. Foto: Josée Gruwel Foto: Josée Gruwel

Met SPOT zinderen op Sinderen

DOETINCHEM Theatergroep SPOT viert het tienjarig bestaan met het toneelstuk 'Hartstocht en Hebzucht op Sinderen'. Het wordt op diverse historische locaties in de buitenlucht gespeeld en vraagt van de toeschouwer om tussen de scènes door op de fiets te stappen en over mooie kerkepaden rond Sinderen van locatie naar locatie te gaan.

Door Josée Gruwel

Het is een bijzonder toneelstuk, waarbij het verhaal zijn oorsprong vindt op het toenmalige kasteel Sinderen. Het gegeven is hierna zo fantasievol uitgewerkt dat de kijker erop kan rekenen dat hij in de ziel van de Achterhoeker van toen zal kruipen, volkomen op het verkeerde been wordt gezet en zeker een kippenvelmoment krijgt. Het wordt zinderen op Sinderen.

Het stuk is gebaseerd op een historische gebeurtenis uit 1815 op het toenmalige Kasteel Sinderen. Destijds woonde daar de familie Ruebel. Op een goede dag arriveerde de Russische Carolina Zerner en ze bleef. "Dit is het historische gegeven", aldus bestuurslid Astrid Kock. "Vanuit hier zijn we aan het improviseren gegaan om het verhaal pakkend uit te bouwen. We hadden vragen te over: Waarom mocht Carolina blijven? Waarom wrong ze zich tussen het huwelijk van de kasteelheer Gottfried Ruebel en zijn vrouw? Wat moest de kasteelheer met twee vrouwen? Hoe kwam het dat de kasteelvrouwe de macht van Carolina tolereerde en de boerenbevolking de nare gevolgen ervan moesten ondergaan?"

Naar aanleiding van de improvisaties werden de teksten geschreven. Speler Rene Thus legt uit: "Bij het maken van het toneelstuk werden we geïnspireerd door oude verhalen, onder andere uit het boek van D.W. Kobes. Speelster Monique van Ostaay (die Caroline Zerner speelt) komt uit Sinderen, is thuis in de geschiedenis van het dorp en zij droeg met name historische gegevens aan." "Het bedenken van het verhaal is een creatief en waardevol proces, want je doet het samen", vertelt regisseuse Annelies van Rijssen. "Maar het is wel lastiger regisseren, want je gaat steeds de discussie aan."

De thema's in het stuk gaan over tijdloze onderwerpen als liefde, opoffering, eenzaamheid, vertwijfeling, jaloezie, verlies en humor. Geheime agenda's worden ontrafeld. Van Rijssen: "Wat je ziet is niet wat je denkt dat het is."

Theatergroep SPOT speelt het stuk op 19 en 20, 26 en 27 september, steeds om 11.00 uur en om 14.30 uur. De entree bedraagt 10 euro. Toeschouwers kunnen alleen per fiets de locaties bereiken. Om de route uit te zetten en voor de begeleiding van de tocht werkt SPOT samen met Stichting Kerk- en fietspaden Sinderen.

De start is bij het Buurtschapshuis in Sinderen, waarbij men een half uur voor aanvang aanwezig moet zijn. Wie een fiets wil huren, dat kan voor 7 euro 50 via Harm Takke Tweewielers in Dinxperlo. De fiets staat dan klaar bij het startpunt. Kaarten kunnen per mail besteld worden via ankersmit@live, telefonisch via 0315 617542 of aan de kassa (geen pin). Bij slecht weer is het aan te bevelen om de website te raadplegen of de voorstelling doorgaat.


www.spottheater.nl