De buren van Roel en Koen (beiden zittend) komen in actie. Foto: Reinier Kroesen
De buren van Roel en Koen (beiden zittend) komen in actie. Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Wintertijd Challenge voor kinderen met spierziekte

Buren sporten om geld in te zamelen

Door Reinier Kroesen

ULFT – Het duurt nog even, maar in de nacht van 24 op 25 oktober gaat de wintertijd in en wordt de klok terug gezet. Tijdens dat extra uur is weer de jaarlijkse Wintertijd Challenge, overal in het land wordt dan gesport om geld in te zamelen voor kinderen met een spierziekte. Regionaal ambassadeur Jan Nederstigt uit Etten, zelf vader van twee kinderen met een erfelijke progressieve variant voert al jarenlang actie. Zijn doel: meer bekendheid en het inzamelen van geld voor onderzoek.

Ketelaar Sport is één van de deelnemende sportinstituten. Wie wil kan een gesponsord nachtelijk lesuur Body-Pump, Body-Balance of RPM volgen. Een groep buren heeft zich bij wijze van zilveren huwelijkscadeau voor Jan en zijn vrouw Dorien al aangemeld voor de spinning-les.
Het achterliggende idee van de Wintertijd Challenge is simpel: geen tijdsverlies, wel winst voor het goede doel. Vorig jaar, toen Ketelaar Sport voor het eerst 's nachts de deuren opende werkten zich ruim vijftig mensen in het zweet. Er werd 1327,11 euro ingezameld. Jan Nederstigt: "Behalve mijn vrouw hebben ook onze zoons Roel en Koen de progressieve spierziekte Myotone Dystrofie, waardoor hun levensverwachting beperkt is. Mijn schoonmoeder, haar broer en mijn vijftigjarige schoonzus zijn eraan overleden, de schrik zit er goed in. Alleen onze gemeente telt al ongeveer vijftig kinderen die een spierziekte hebben. Ik zet mij in voor hen en hoop op navolging. Onze kinderen verdienen een betere kwaliteit van leven en verdienen het ook om langer in ons midden te zijn. Buitenshuis probeer ik zoveel mogelijk geld op te halen in de hoop op ontdekking van een medicijn. Niet enkel voor mijn gezin, maar voor alle 20.000 kinderen die ermee kampen."
Jan: "Eind augustus werden Dorien en ik tijdens de viering van ons 25-jarig huwelijk wel zeer aangenaam verrast. Één van de cadeaus van onze Ettense buurt en een aantal vrienden bestond uit de toezegging mee te spinnen tijdens de Challenge. Door het aanbieden van een groepsfoto, gemaakt samen met onze zonen heeft men dit ons kenbaar gemaakt. We hopen dat hun goede voorbeeld navolging krijgt en dat alle 94 beschikbare plaatsen in oktober bezet zijn. Het is geweldig dat de Ulftse sportschool weer meedoet. Ik was vorig jaar verheugd door de opkomst en de hoge opbrengst, ondanks de korte voorbereiding."
Wie mee wil doen kan zich nu al bij Ketelaar Sport aan de balie inschrijven. Men hoeft geen lid te zijn. Deelnemers betalen vijftien euro, bestemd voor het goede doel. Daarnaast kan men zich door vrienden en bekenden laat sponsoren. Het ingezamelde geld kan voor aanvang van de lessen in de nacht van 24 op 25 oktoberin een speciale pot gedeponeerd worden. Na afloop wordt met een hapje en drankje nagepraat en het eindbedrag bekendgemaakt. Deelnemers kunnen ook zelf een actiepagina aanmaken op de officiële site. Jan: "Ik heb zelf ook zo'n pagina en hoop in mijn ééntje 3.000 euro bij elkaar te krijgen: www.wintertijdchallenge.nl/actie/jan-nederstigt."