Leden van Jong Management Achterhoek die het congres organiseren.
Leden van Jong Management Achterhoek die het congres organiseren. Foto: Henk Klein Holte

'Congres Jong Management zet Achterhoek op kaart'

Drie dagen circus met jonge ondernemers

Door Henk Klein Holte

DOETINCHEM – Het landelijke Jong Management Congres wordt dit jaar gehouden in Doetinchem. Van 2 tot en met 4 oktober komen zo'n vierhonderd ondernemers en managers, jonger dan 40 jaar, naar het evenement vol met inspirerende sprekers en lezingen.

Er komen bekende sprekers naar Amphion, waar een deel van het evenement wordt afgewerkt.

Zo vertelt lingeriekoningin Marlies Dekkers openhartig over de opkomst en de val van haar mode-imperium. Daarnaast zijn er inspirerende verhalen van onder meer de Google-managers Bas Rookhuijzen en Marcel in 't Veen en Stephan Bosman van reisbeoordelaar Zoover.

Datzelfde geldt voor bestsellerauteur Jos Burgers en schrijver/ondernemer Joseph Oubelkas.

Hoogtepunt
De landelijke vereniging van Jong Mangement telt dertig kringen met zo'n duizend leden. De grootste is die in de Achterhoek, met tachtig leden. "Het congres is een jaarlijks festijn en betekent het hoogtepunt van het jaar voor Jong Management. Volgend jaar bestaat de landelijke vereniging 100 jaar en Rotterdam mag die jubileumeditie organiseren. Maar de 99ste hier in Doetinchem wordt ook een heel mooie editie", zo belooft oud-afdelingsvoorzitter Pieter-Jan Helmink.

Helmink, die de scepter zwaait bij Logisz in Doetinchem, droeg in januari de voorzittershamer over aan Marjolein van Leeuwen. Hij houdt zich wel nadrukkelijk bezig met de organisatie van het congres.

Jong Management Achterhoek wist vorig jaar middels een winnende pitch het felbegeerde congres naar Doetinchem te halen. Een kroon op het succes van de afdeling, die de laatste vijf jaar flink groeide. "Dat komt doordat leden nieuwe leden zoeken. Zo ontstaat een vliegwiel", verklaart Helmink de groei.

"Het congres is voor ons een primeur; nooit eerder werd dit in de Achterhoek gehouden. Het evenement zal de Achterhoek op de kaart zetten; zo'n vierhonderd leden vanuit heel Nederland, van de 'jonge bv Nederland', zoals we het ook wel noemen, verwachten we in Doetinchem."

Ondernemer-schap is als een circus

Het evenement waarmee een budget van ruim een ton gemoeid gaat, heeft een thema meegekregen. "Dat is een goed gebruik", vertelt Helmink. "In het verleden waren er thema's als Be A Rebel en Butterfly Effect. Ons thema is Cirque de l' Entrepreneur, want ondernemerschap is als een circus."
Als spreekstalmeester fungeert de dagvoorzitter van het congres Bas Welling, mede-eigenaar van Wefilm en rasechte Achterhoeker.
Circus dus, drie dagen lang, te beginnen met de ontvangst van de gasten -die worden ondergebracht bij Landal in Braamt en hotels in de regio- bij de Waterskibaan voor een bescheiden openingsfeestje.

De volgende ochtend, zaterdag om 9.00 uur, is de officiële opening van het congres door burgemeester Joosten van Doetinchem.
Op het programma staan onder meer de algemene ledenvergadering van Jong Management en de sprekers. 's Avonds is het gala en het diner in de topsporthal, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot circus en later tot danspaleis.
"En we zorgen dat we op tijd, dus voor 2.00 uur, in de stad zijn voor de after party die tot in de kleine uurtjes zal doorgaan", voorspelt Helmink, die wijst op de organisatorische aspecten. Zo is met Arriva geregeld dat er bussen voor het vervoer tussen de diverse locaties zorgen. "Zondagochtend komen de leden die het hele congresweekend volmaken bijeen bij de waterskibaan, waar behalve een lezing, de fakkeloverdracht aan Rotterdam plaatsheeft."
Er zijn nog kaarten voor het dagprogramma met de sprekers in Amphion. De inspirerende lezingen zijn voor belangstellenden toegankelijk voor 100 euro. Kaarten en meer info zijn verkrijgbaar via de website.


www.jmcongresachterhoek.nl