Superman razendsnel naar Nacht van Hunten. Foto: Reinier Kroesen
Superman razendsnel naar Nacht van Hunten. Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Hanen kraaien bezoekers Nacht van Hunten wakker

VELDHUNTEN – Na een jaar afwezigheid staat komend weekend opnieuw De Nacht van Hunten op de rol. Een meerdaags evenement dit keer. Op zaterdag 19 september wordt overdag afgetrapt met 'Pruttel uut Hunten', een kruising tussen een braderie en een rommelmarkt. 's Avonds zijn er in de feesttent op het festivalterrein aan de Gendringseweg verschillende optredens. Op zondag de 20ste staat onder andere het 'Eerste Open Kampioenschap Hanenkraaien Hunten' en de Solex TT race op het programma. Bezoekers kunnen overnachten op een festivalcamping.

Door Reinier Kroesen

Niet alleen 'Brabantse nachten' zijn lang, maar die van Veldhunten mag er ook zijn. De Nacht van Hunten, kortweg DNvH duurt dit jaar maar liefst twee dagen. In 2013 namen vijf buurjongens uit Veldhunten het initiatief om drie decennia na dato dit aloude evenement weer nieuw leven in te blazen. Luc Ratering, één van hen,legt samen met medewerkster Sabrina Bunzel uit waarom nu voor deze opzet is gekozen. "Die eerste editie was een doorslaand succes. Prachtig weer, goed feest, een goeie sfeer, 1200 bezoekers verspreid over de dag, het ging bijna te gemakkelijk. Daarop is besloten een jaar over te slaan, niet alleen vanwege al het werk dat in de voorbereiding gaat zitten, maar ook om het uniek te houden. Uitgangspunt blijft een ouderwets gemoedelijk festijn. Toen duurde het één dag, nu hebben we gekozen voor een heel weekend. De feesttent staat er op zondag toch nog en vaak moeten mensen op zaterdag werken, sporten of klussen. Dan is er dus nu ook de mogelijkheid om op zondag DNvH te bezoeken."
"We hebben geen sponsors maar 'Noabers van de Nacht', een groep particulieren en bedrijven die of een geldbedrag doneren of hun diensten aanbieden."De opzet blijkt deels gelijk aan de vorige keer. "Die solexrace, met gekostumeerd rijdende teams dwars door de tent staat ook nu op het programma. Nieuw is 'Pruttel uut Hunten', marktkraampjes vol oude spullen die een nieuwe eigenaar zoeken. Zowel met zakelijke handelaren als dorpsbewoners die de opbrengst van hun opgeruimde zolder uitstallen op een kleedje.

Hanenkraaien
Op een buurtfeest kwam het voorstel voor een hanenkraai-wedstrijd. Nu is dus timmerman Jan Ketelaar al druk met het spijkeren van lichtdichte hokken voor de zestien deelnemende dorpshanen. Luc Ratering weet dat de eigenaars al bloedfanatiek aan het trainen zijn met die natuurlijke wekkers. De spelregels blijken heel eenvoudig: welke beest kraait het vaakst in een tijdspanne van een kwartier, als hij uit zijn donkere onderkomen komt? Het lijkt een onmogelijke zaak, maar volgens Luc gaat dat lukken, een haan het zwijgen opleggen tot half tien 's ochtends. Inderdaad heel laat, maar dan pas begint het. Voor bezoekers die willen overblijven is een kleine camping ingericht tegenover het evenemententerrein, wel van tevoren aanmelden. De jongste bezoekers kunnen op een hooibalencircuit een traject op mini-quads afleggen.

Zaterdag 19 september 10.00 – 15.00 uur Pruttel uut Hunten, daarna vanaf 19.00 uur feestavond met medewerking van dj John Hoogland, het Silvoldse dweilorkest De Kroezenhøkers en folkband Kennèh. Zondag 20 september 9.30 Kampioenschap Hanenkraaien, 13.00 uur start Solex TT, aansluitend in feesttent dansen op muziek uit de jaren tachtig en negentig van The Disco Kings tot 21.00 uur. Toegangskaarten voor de zaterdagavond kosten vijf euro, verkrijgbaar in 't Dorpshuus en op de dag zelf op het terrein. Voor het overige zijn alle activiteiten gratis toegankelijk.


www.dnvh.nl