'Cirque Logistique' op de plek van DocksNLD. Foto: Susanne Welgraven
'Cirque Logistique' op de plek van DocksNLD. Foto: Susanne Welgraven Foto: Susanne Welgraven

DocksNLD open for business

Nieuw logistiek bedrijventerrein in 's-Heerenberg

Door Susanne Welgraven

's-HEERENBERG - Feest aan de Meilandsedijk in 's-Heerenberg. Op woensdag 9 september werd het nieuwe logistieke bedrijventerrein DocksNLD officieel geopend. Toespraken waren er van burgemeester Ina Leppink-Schuitema, gedeputeerde van provincie Gelderland Conny Bieze en acquisiteur Leopold Hermans van DocksNLD. Onder de aanwezigen waren veel projectontwikkelaars. Jan Willem Boschker, project manager van DocksNLD: "Zestig procent van de aanwezigen is overheid en veertig procent ontwikkelaar. Zij komen bijvoorbeeld uit de Zuidas. Dit is voor heen een mooie ontwikkellocatie. Daarom komen zij vandaag kijken hoe het terrein erbij ligt."

Het nieuwe bedrijventerrein heet voluit 'DocksNLD Trimodal Cargo Centre 's-Heerenberg' en is een uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein. DocksNLD heeft zo'n 26 hectare aan grond beschikbaar voor grote, internationale logistieke bedrijven. "Er was vraag om meer ruimte bij bestaande bedrijven. Daarnaast wil je altijd meer economische voorspoed voor je gemeente en dat proberen we hier te faciliteren", vertelt Boschker. De afgelopen maanden hebben diverse geïnteresseerden zich gemeld. "We zijn op dit moment in overleg met vier partijen die interesse hebben. De planning is om in 2021 het laatste stuk grond uit te geven. Hierbij ligt onze focus op drie grote bedrijven, maar we hopen ook bedrijven van buiten aan te trekken."

Ligging
Montferland maakt deel uit van de Gelderse 'Logistics Valley': het centrum voor logistiek tussen Zaltbommel en de Duitse grens. Voor de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein is samenwerking gezocht met gemeenten Doetinchem, Oude-IJsselstreek en Bronckhorst, provincie Gelderland en Duitse buurgemeente Emmerich am Rhein. Burgemeester Ina Leppink-Schuitema: "Door onze unieke ligging in Europa kunnen wij met name logistieke bedrijven een prachtige plek geven om zich te vestigen. We liggen aan de A12 aan Nederlandse zijde, overgaande op de A3 aan Duitse zijde. We maken volop gebruik van de grote containerhaven in Emmerich am Rhein en daar ligt ook een spoorlijn. Hiermee vormen we een belangrijk knooppunt tussen de haven in Rotterdam en de rest van Europa." Boschker voegt toe: "Er is ervaren personeel in de omgeving en de arbeidsethos is hier zeer goed. Dus als er een ontwikkelaar komt die iets wil op logistiek gebied, dan is dit dé plek."
Tijdens de opening van DocksNLD werd ook de eerste optie op een van de kavels ondertekend door Hylcke Okkinga, directeur van vastgoedbelegger Montea. "We hebben vorig jaar een pand kunnen verwerven van JCL, onze nieuwe partner, en nu zijn we aan het kijken of we hier een uitbreiding kunnen creëren. Daarom hebben we met de gemeente een optie afgesproken en die gaan we vandaag ondertekenen", aldus Okkinga.

Cirque Logistique
Theater Gajes was uitgenodigd om een speciale openingsact te verzorgen. DocksNLD werd voor eventjes omgedoopt tot 'Cirque Logistique': een logistiek circus met jongleur, clown, 'sterke man' en dame op het slappe koord. Na de circusact verplaatste het gezelschap zich naar de ingang van DocksNLD. Hier was het aan de burgemeester en gedeputeerde om een informatiebord te onthullen. Een feestelijke toast later was DocksNLD officieel 'open for business'.