"Tóch al gepraat over poppetjes"

ULFT - Formateur Harry ter Braak trok aan het begin van de coalitiebespreking afgelopen maandagavond de conclusie, dat alle partijen hadden aangegeven zich 'eigenaar van de problemen' in de gemeente Oude IJsselstreek te vinden. Amper vijf minuten later lag zijn positie als formateur (evenals die van mevrouw Siner –Sir), onder vuur.

Door Walter Hobelman

De onderhandelaar van D66, Hayo Canter Cremers, gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in de formateurs. Er was volgens hem de afgelopen week, ondanks toezeggingen om dat niet te doen, tóch al was gepraat over de 'poppetjes' in de nieuwe coalitie. Canter Cremers wist te melden dat Lokaal Belang en CDA in de gemeente Oude IJsselstreek willen vasthouden aan de huidige wethouders van de Wardt, Finkenflügel en Kuster. Hij noemde dat 'onacceptabel' en verzocht de formateurs hun opdracht terug te geven. Hij kreeg daarbij bijval van de SP.

De andere partijen betreurden de actie van D66 en SP en gaven aan de openbare coalitiebespreking toch graag door te willen zetten en te praten over de inhoud van een op te stellen kaderstellend document dat moet leiden tot een nieuwe coalitie.

Voorafgaand aan de coalitiebespreking hadden Huub van der Wel (Financiële analyse) en Maarten Pieters (gewenste bestuurscultuur) de door hen opgestelde rapporten toegelicht aan de onderhandelaars van de diverse politieke partijen.

De confrontatie aan het begin drukte een stempel op de rest van de avond waarvan vooraf bekend was dat het vooral moest gaan om de inhoud van het kaderstellen document. De beide formateurs hadden een bespreekstuk opgesteld en de onderhandelaars verzocht daar tijdens de avond op te reageren en hun inbreng te geven waarmee het definitieve document kan worden opgesteld. "Op die manier houden we het tempo er in" aldus ter Braak, die daar aan toevoegde dat niet alleen 'tempo', maar ook 'zorgvuldigheid' leidend zijn in de formatie.

Daar kon VVD onderhandelaar Sluiter zich in vinden, "maar we moeten nu wel stappen gaan zetten" voegde hij daar aan toe. Hij gaf aan dat de VVD bereidt is om in de coalitie te gaan zitten maar noemde dat 'geen pretje'. Ook de PvdA is bereid om in de coalitie plaats te nemen "als er maar gepraat wordt over inhoud", aldus onderhandelaar Menke.

SP onderhandelaar Vesters benadrukte dat zijn partij als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is gekomen en niet verantwoordelijk is voor zaken uit het verleden die hebben geleid tot de situatie waar de gemeente nu in zit. Vesters gaf aan "bereid te zijn om constructief mee te praten" en dat hij het gevoel had "dat de SP tot nu toe niet echt in beeld is bij de huidige formateurs".

Onderhandelaar Hakvoort van het CDA noemde de start van de avond teleurstellend en met een kater gevoel naar huis te gaan. "Samenwerken zal niet makkelijk zijn, maar het CDA wil er voor gaan. Wij willen een raadsbrede constructieve samenwerking waarbij het moet gaan om overeenkomsten tussen de diverse partijen en niet over de verschillen." Op de vraag van de SP of het CDA onder raadsbreed ook de mogelijkheid van een zakenkabinet ziet, antwoorde Hakvoort:"Er ligt voor ons nog niets vast".

Een zakenkabinet is een kabinet van bewindslieden dat als doel heeft de lopende zaken te behartigen maar niet om een bepaald politiek programma uit te voeren. In 2018 kan dan na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe coalitie gevormd worden.


Lees verder op pagina 19