600 wandelaars zorgden samen voor een mooie cheque. Foto: Josée Gruwel
600 wandelaars zorgden samen voor een mooie cheque. Foto: Josée Gruwel Door de inzet van ruim 600 wandelaars tijdens de SamenLoop voor Hoop ontving het Inloophuis een cheque. Foto: Josée Gruwel

SamenLoop overhandigt cheque aan Inloophuis

DOETINCHEM Ben Stoker en Marja Helmink overhandigden namens SamenLoop voor Hoop een cheque ter waarde van een kleine 5 duizend euro aan Henk Wubbels en Dorothé Hammecher van het Inloophuis Oude IJssel. Het bedrag is 10 procent van de opbrengst van het 24-uurs wandelevenement, een initiatief van KWF Kankerbestrijding en georganiseerd door vrijwilligers, dat op 13 en 14 juni werd gehouden. Op het Inloophuis was men blij met de gift die wordt gebruikt voor de exploitatie van het huis.

Door Josée Gruwel

Voor het eerst werd dit jaar in Doetinchem een SamenLoop voor Hoop gehouden. Aan de wandelestafette op Sportpark De Bezelhorst deden rond zeshonderd wandelaars mee. Survivors, patiënten en naasten kwamen bij elkaar om stil te staan bij de gevolgen van kanker en om geld bij elkaar te brengen. De opbouw van het evenement ligt gedeeltelijk vast: de opening met de wandeling van de survivors, de kaarsenceremonie (zodat er bij kaarslicht de hele nacht gelopen kan worden) en een slotmanifestatie waarin het eindbedrag bekend wordt gemaakt.

Inspirerend
Daarnaast zijn er onder andere optredens. ,,Een geweldig inspirerend evenement, waarbij je een groot gevoel van saamhorigheid ervaart", aldus Marja Helmink. Telay for Life (SamenLoop voor Hoop) ontstond in 1985 in de Verenigde Staten, toen de arts Gordon Klatt samen met een enthousiast team 24 uur op een sportveld wandelde en een groot geldbedrag ophaalde voor de kankerbestrijding. Inmiddels worden er wereldwijd dergelijke acties gehouden, in Nederland dit jaar in ruim 30 plaatsen. In Doetinchem is de volgende SamenLoop op 1 en 2 juli 2017.

Helmink: ,,In januari 2016 beginnen we met het samenstellen van nieuwe commissies. Daarvoor willen we heel graag meer vrijwilligers. Wie mee wil werken kan zich aanmelden via: marja.kwf@gmail.com of 06-46600755."
Meer info: www.samenloopvoorhoop.nl/doetinchem.

Verdrietig
Het Inloophuis kreeg de cheque op een verdrietig moment, want Mariëtte Traas was overleden. Met haar man Leo is ze een van de initiatiefnemers van het huis en tot de opening in maart 2015 stond ze als bestuurslid voor de kwaliteitszorg en inrichting ervan. Zij is een lichtend voorbeeld als het gaat om omgaan met kanker, aldus Inloophuis-betrokkenen.

Inmiddels draait het Inloophuis, dat psychosociale ondersteuning biedt aan mensen met kanker en hun naasten, een half jaar. ,,Mede dankzij gouden vrijwilligers", aldus voorzitter Wubbels. Hammecher: ,,In de inloop zit groei. Onze activiteiten, zoals yoga, massage, dansen en bloemschikken lopen goed. Voor de lezingen is veel belangstelling. De patiëntenverenigingen beginnen ons goed te vinden en de contacten met de huisartsen en met het ziekenhuis – onze belangrijkste verwijzers – lopen prima."

Nieuwe initiatieven zijn er ook. Zo is er een initiatiefgroep voor de jeugd van 6 tot 20 jaar aan het werk en komen vanaf november de Bondgirls, lotgenoten van 20 tot 40 jaar, bij elkaar.


www.inloophuisoudeijssel.nl