De dansgroep repeteert geconcentreerd. Foto: Reinier Kroesen
De dansgroep repeteert geconcentreerd. Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Zilveren volksdansgroep Dosido leeft

VARSSELDER - Exact 25 jaar geleden richtte Nardy Kok volksdansgroep Dosido op. Nog altijd studeren een dertigtal dames onder haar leiding dansen in, die bijeen gezocht zijn vanuit alle uithoeken van de wereld. Nardy zou het daarom liever werelddansen noemen, volksdansen wordt nogal eens verward met de nostalgische, folkloristische variant. Van krimp is geen sprake. In tegendeel. Dosido trekt alsmaar nieuwe leden aan, vaak afkomstig van opgeheven buurtverenigingen. Dat ze in 2012 tijdens de opening van 't Dorpshuus voor Koning Willem-Alexander mochten optreden noemt ze één van de hoogtepunten. Op 5 oktober, tijdens de viering van het zilveren jubileum wordt dat zeker gememoreerd.

Door Reinier Kroesen

Nardy Kok uit Gendringen is van huis uit gymlerares en volgde daarnaast een volksdansopleiding in Deventer. Eind jaren tachtig begon ze in Megchelen haar eerste dansgroep. Ze wilde uitbreiden en sloeg haar vleugels uit richting Varsselder-Veldhunten. Samen met Stichting Welzijn Ouderen werd op 1 oktober 1990 Dosido opgericht. Nardy kwam zelf met de naam, dosido is de beweging die twee mensen maken als ze rechtstandig om elkaar heen dansen. Ze begon met twaalf dames op maandagmiddag in zaal Balduk. Het is een damesgroep gebleven, alhoewel heren meer dan welkom waren heeft al die jaren er niet één interesse getoond. Behalve de leidster zijn Wilhelmien Frazer, Ria Ketelaar, Wilhelmien Wenting en Ria Bruins nog leden van het eerste uur. Na de sloop van Balduk werd gildehuis De Tent het onderkomen, tot de oplevering van 't Dorpshuus. Tijdens de repetities oefenen de leden, variërend in leeftijd tussen de 54 en 86 jaar, zowel het stijl- als countrydansen maar bijvoorbeeld ook dansen uit Israël of Bulgarije. Al naargelang wat Nardy heeft uitgezocht van de cd, die ze jaarlijks krijgt tijdens de bijscholingscursus.
In deze tijd is het verbazingwekkend dat het ledental van Dosido zo op peil blijft. Dat blijkt mede het gevolg van de aantrekkingskracht op leden van ter ziele gegane buurtverenigingen. Toen vijftien jaar geleden de volksdansgroep van Megchelen stopte kwamen al leden naar Varsselder. Vijf jaar geleden was dat opnieuw het geval toen die van 's-Heerenberg werd opgeheven.Onlangs verloor ook de volksdansvereniging van Terborg haar bestaansrecht, vijf dames stapten over naar Dosido. Ze hadden ook kunnen kiezen voor de dansgroepen in het nabije Doetinchem of misschien Gendringen, nota bene clubs die Nardy ook onder haar hoede heeft.

Heimwee
Dosido-leden Marietje Peters en Riek Tersteeg schoven aan bij de leidster thuis voor hun bijdrage aan 'het stukje in de krant'. Hun ogen glimmen als ze anekdotes vertellen over de mooie repetitiemiddagen. Die kunnen ze absoluut niet missen. Zij weten wel waarom iedereen naar Varsselder komt: het is een feit dat mensen van buitenaf altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend in de groep, en het dorp worden opgenomen. Alhoewel ze het in 't Dorpshuus naar de zin hebben missen ze heimelijk nog altijd het gildegebouw. "Het was daar altijd zo knus en gezellig."
De viering van het jubileum is op 5 oktober. Nardy: "Eerst oefenen, pauze met koffie en iets lekkers erbij. Dan naar zaal De Zon voor een diner met enkele verrassingen. Ik heb overigens een slogan die ik onder al mijn correspondentie zet: 'Het is niet belangrijk hoe oud je bent en wat je niet meer kunt, maar belangrijk is hòe je oud bent, en wat je nog wèl kunt'." De energieke, diverse al op leeftijd zijnde dames van Dosido brengen het in de praktijk.