'Begroting solide en in balans'

Oude IJsselstreek heeft sluitende begroting

Door Walter Hobelman

GENDRINGEN - Het college van B&W van de gemeente Oude IJsselstreek presenteert de programmabegroting 2016-2019 met als titel 'Sober & in balans'. De begroting is meerjarig structureel sluitend. De procesnota 2016 waarin het college de financiële zorg al met de raad heeft gedeeld, vormt de basis voor deze begroting. De eerste behandeling van de begroting vindt plaats in de begrotingsrotonde van 15 oktober.

"Het was een kwestie van puzzelen, passen en meten, maar we zijn er in geslaagd om een sluitende meerjarige programmabegroting op te stellen voor 2016-2019", aldus wethouder Finkenflügel. "We staan als college voor een financieel gezonde gemeente, nu en in de toekomst. Maar het betekent wel dat we pijnlijke keuzes hebben moeten maken. Deze zijn echter noodzakelijk om onze financiële positie voor de komende jaren te versterken. Oude IJsselstreek blijft echter een gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is." Finkenflügel geeft aan dat de algemene reserve niet aangesproken hoeft te worden om de begroting sluitend te krijgen. "Sterker nog, er kan mogelijk zelfs een kleine toevoeging gedaan worden om een buffer te bouwen."

Om de begroting sluitend te krijgen stelt het college voor om het woonlastenprincipe (maximaal 3% stijging per jaar) los te laten. De woonlasten stijgen komend jaar dan met 5,7%. Vooral de onroerende zaak belasting (OZB) gaat stijgen met gemiddeld 33 euro per huishouden. Ook de rioolheffing stijgt, maar de afvalstoffenheffing blijft ongewijzigd. "Voor het sociaal domein heeft de gemeenteraad opdracht gegeven om de uitvoering ervan binnen de bestaande budgetten te realiseren. Hier zijn forse besparingen nodig, oplopend van 2,4 miljoen euro in 2016 tot 3,6 miljoen euro in 2019. "Met deze begroting laten we zien dat we serieus werk maken van de aanbevelingen die onder andere in het onderzoek van Welconsult worden aangegeven. Die worden in de begroting duidelijk vermeld. De begroting is een solide, realistische begroting. Structurele kosten worden gedekt met structurele inkomsten", aldus Finkenflügel. De komende jaren gaat de gemeente voorzichtig om met de beschikbare middelen.
Wáár hebben we muntjes voor en waar hebben we muntjes voor óver?" zo omschrijft de wethouder. Investeringen worden teruggedraaid. "We maken af waar we contractueel mee zijn begonnen en verder gaan we versoberen, met een keus voor basis in plaats van luxe."
Toch is enige terughoudendheid begrijpelijk. De inwoners van de gemeente zijn de laatste tijd geconfronteerd met onthutsende rapporten en alarmsignalen. Er zijn nogal wat hete hangijzers waarover een besluit genomen moet worden, zoals het subsidiebeleid en de bezuinigingen in het sociaal domein. "Deze voorgestelde begroting én het formatieproces dat loopt, maken het allemaal wel uitdagend. Deze begroting is een goede onderlegger voor het op te stellen coalitieakkoord", aldus waarnemend burgemeester de Vreeze. "Hiermee kan je als partij je zaken doen en ik hoop daarom dat we deze begroting met elkaar omarmen, dat scheelt een hoop werk in het formatieproces." Op 15 oktober is er een raadsrotonde als voorbereiding op de besluitvorming. Op 3 november en 5 november behandelt de raad de begroting.