Eindelijk konden de handen in de lucht voor de Superboeren in de Eredivisie. Foto: Joop Kappert
Eindelijk konden de handen in de lucht voor de Superboeren in de Eredivisie. Foto: Joop Kappert Foto: Joop Kappert

Puntje boost op weg naar Feyenoord

DOETINCHEM – De Graafschap is sinds zondag verlost van de hatelijke nul. Na zes speelronden met louter verliespartijen genoteerd voor de Doetinchemmers, werd thuis tegen Willem II dan het eerste punt gepakt. En de manier waarop dat werd binnengehaald geeft de Superboeren ongetwijfeld een boost. Of die dan weer genoeg is om zondag, opnieuw op De Vijverberg, te stunten tegen titelpretendent Feyenoord is de vraag. Het duel begint 4 oktober om 12.30 uur.

Door Henk Klein Holte

Bij De Graafschap werd zondag na de wedstrijd tegen Willem II opgelucht ademgehaald. In de slotminuut stelde Vincent Vermeij met het hoofd het eerste puntje van dit eredivisieseizoen veilig. En het was niet zomaar een gelijkspel. Want de ploeg van trainer Jan Vreman leek op de zevende nederlaag af te stevenen. Erik Falkenburg zette namelijk de niets-aan-de-handwedstrijd op de kop door vlak voor rust tweemaal te scoren.

De Graafschap kwam strijdvaardig uit de kleedkamer, maar leek volstrekt kansloos toen Alexander Bannink op domme wijze zijn tweede gele kaart pakte. Hij liep na een goed uur bij een direct genomen vrije trap te vroeg uit de muur. Arbiter Ed Janssen kon niet anders dan de gele kaart trekken, gevolgd door rood.
Maar de thuisclub toonde veerkracht en ging ook met een man minder door met de jacht op de aansluitingstreffer. Die kwam er kort na de rode kaart uit een strafschop. Cas Peters benutte de zelf versierde buitenkans: 1-2.
Het tiental bleef de druk houden op de pover acterende gasten uit Tilburg, maar die leken niet te buigen. Tot in de slotminuut Vermeij voor kroop bij doelman Lamprou en zo de voorzet van Bryan Smeets op waarde schatte: 2-2.

De Vijverberg ontplofte en plots zag de wereld voor De Graafschap-supporters er wat rooskleuriger uit. Vreman toonde zich ook blij. "Dit geeft wel een lekker gevoel", erkende de trainer. "Hoewel het meer de buitenwacht is die de nadruk legt op het gegeven dat je nog geen punt hebt gehaald, aan ons, de groep, knaagde het niet eens zozeer. Wat niet betekent dat je niet van die nul af wilt natuurlijk."

Het is best te begrijpen wat Vreman bedoelt; zijn ploeg verloor weliswaar steeds, maar speelde nog wel energiek, zonder angst. "Er was nog altijd vertrouwen en nu groeit dat vertrouwen. Maar aan de andere kant is het nu ook niet zo dat opeens 't lek boven is, dat het nu allemaal wel zal lukken. Het is maar een punt en we zullen er steeds voor moeten blijven knokken."

'Dit geeft wel een heerlijk gevoel'

Te beginnen zondag tegen Feyenoord. Normaal gesproken niet een club waartegen je even de punten haalt als De Graafschap. Vreman beaamt dat het wel de krenten in de pap zijn, de wedstrijden tegen de traditionele top-drie-teams. "Dit is uiteraard een leuke wedstrijd. Het zal weer wat drukker zijn in het stadion, er komen ook altijd veel uit-supporters mee, er zal nog meer sfeer zijn. Maar het is ook lastig, een moeilijke wedstrijd voor ons. Maar aan de andere kant, als we de kans krijgen willen we stunten."
Vreman verwijst naar de laatste twee duels om aan te geven wat er nodig is om te kunnen stunten. "Wat we tegen Ajax en Willem II behoorlijk hebben gedaan, moeten we ook minimaal tegen Feyenoord tonen. Het gaat het erom hoe we onze taken uitvoeren; hoe gaat het met het druk zetten en waar kunnen we dan de bal veroveren? We moeten niet zozeer de focus op het resultaat leggen, maar meer op die taakuitvoering. Het gaat erom de momenten te herkennen. En er veel energie insteken. Doen we dat allemaal goed dan zien we aan het eind wel wat het resultaat ervan is."
Want voor een stunt zal Feyenoord een net iets mindere dag moeten hebben, weet Vreman. "En zelf moeten we uitblinken die dag, dan kan er een verrassend resultaat uitkomen."
De Graafschap-trainer denkt dat het een levendige wedstrijd wordt. "Met de speelwijzen van beide ploegen zou je dat wel verwachten. Je zag dat wij ook tegen Willem II genoeg mogelijkheden kregen. Al moeten we zien hoe de verhoudingen zondag komen te liggen. Met de fitheid zit het in ieder geval goed. Dat verraste me eerlijk gezegd wel, dat we met het dubbele programma afgelopen week er goed zijn uitgekomen. En bovendien hebben we tegen Ajax kunnen zien dat we ook nog wat jongens achter de hand hebben."