Ontdekken waar je grenzen liggen bij Gekkoo. Foto: PR
Ontdekken waar je grenzen liggen bij Gekkoo. Foto: PR Foto: Foto: PR

Theater met meerwaarde

ULFT - De seizoenstart van theaterfabriek Gekkoo verloopt voorspoedig. In korte tijd groeide het aantal aanmeldingen, mede dankzij de open dag in september. Oprichter Pieter van Dijk uit Gaanderen is aangenaam verrast maar kan het succes deels wel verklaren.

Door Walter Hobelman

"Acteren begint steeds meer aandacht te krijgen en het is een geweldige manier om te ontdekken hoe je als mens in elkaar steekt en waar je grenzen liggen." Theaterfabriek Gekkoo heeft vooral een grote aantrekkingskracht op kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.

"Onze jeugdgroepen draaien als een tierelier. We werken met kleine groepen en daarin staat één ding centraal: een omgeving creëren waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Vanuit die veilige basis krijgt ieder kind de kans om zichzelf te laten zien. En dat heeft soms veel invloed op de manier waarop kinderen in het leven gaan staan. Hun zelfvertrouwen groeit, ze leren anderen te respecteren en halen daarmee het beste in zichzelf naar boven. Als de randvoorwaarden goed zijn krijgen kinderen meer lef en durven ze hun eigenheid te laten zien."

Passie
Van Dijk heeft zelf een ruime ervaring als acteur en studeerde aan de Hogeschool voor de kunst in Utrecht en Brussel. Als acteur en regisseur was hij betrokken bij diverse grote producties. "Met theaterfabriek Gekkoo probeer ik mijn eigen passie voor theater over te brengen zonder daarvoor al te veel toeters en bellen te gebruiken", aldus Pieter van Dijk.
"Wij werken niet met grote decors of producties. We houden het klein en leren onze leerlingen vooral te improviseren. Want daarmee geef je kinderen ook handreikingen om zich in het gewone leven vrij te bewegen. Als je leert te luisteren naar wat een ander zegt en leert te reageren op hoe een ander doet dan sta je steviger in de maatschappij."
Dit jaar start theaterfabriek Gekkoo ook met een groep voor volwassenen.
"Deze groep kan nog wel wat nieuwe deelnemers gebruiken. Met een groep van 8 of 10 personen kan je leuke dingen doen. Uiteindelijk hopen we ook dat volwassenen zichzelf gaan ontdekken om dat wat ze leren in het theater ook in het dagelijkse leven te gebruiken."

Theaterfabriek Gekkoo verzorgt ook theaterlessen op scholen. In die lessen krijgen kinderen een indruk wat er allemaal komt kijken bij acteren."
Waar gaat het om bij het spelen van een rol? Hoe werk je samen? Hoe luister je naar elkaar en word je je bewust van jezelf? Dergelijke onderwerpen komen aan bod", aldus van Dijk.


Meer informatie over alle activiteiten van theaterfabriek Gekkoo is te vinden op de site www.gekkoo.nl.


Gemengd koor DES uit Westendorp houdt najaars-uitvoering in De Vos

Westendorp - Het gemengd koor DES uit Westendorp geeft op dinsdagavond 13 oktober een najaarsuitvoering.Het koor staat onder leiding van dirigent Charl Venus. Er wordt een gevarieerd programma gezongen. Als gasten treden deze avond de koren Popkoor 'Friends' uit Lichtenvoorde en het 't Nije Geluud' uit Braamt op. Tijdens de pauze is er een verloting en tijd voor eventueel een drankje. De avond begint om 19.30 en wordt gehouden bij Kulturhus 'De Vos' aan Halseweg 2 in Westendorp.


Voor meer informatie kan men bellen naar tel. 0315-298869 of 0315-298121.