Abbey Wednesday in actie tijdens het Rock Factory concert in de DRU-Cultuurfabriek. Foto Paul Roelofs
Abbey Wednesday in actie tijdens het Rock Factory concert in de DRU-Cultuurfabriek. Foto Paul Roelofs Foto: Paul Roelofs.

Funky concert van jubilerend Abbey Wednesday

13 november in de Popzaal Dru Cultuurfabriek

Door Reinier Kroesen

SILVOLDE –Bijgelovig zijn dirigent Dennis Weelink en leden van het twintig jaar bestaande popkoor Abbey Wednesday allerminst. Uitgerekend op vrijdag de dertiende (november) is hun jubileumconcert in de Popzaal van de DRU-Cultuurfabriek.

Met een knipoog naar die illustere datum is het thema 'Funky, Freaky, Friday'. Lekker staan swingen op vooral funk, soul en disco classics. Billy Jean, Blame it on the boogie, Happy, Why tell me why en de ABBA-medley, het komt allemaal voorbij. De vaste begeleidingsband wordt voor die avond aangevuld met een blazerssectie. Joost Raben heeft voor een aantal dance-covers van onder meer David Guetta en Avicii een backing track gemixt. Tussen de drie zangblokken door draait DJ-Niels.

Geschiedenis
Abbey Wednesday ontstond in mei 1995 toen een achtkoppige vriendengroep het plan opvatte voor een popkoor. Die club, soms al bezig met trouwen en kinderen vond zichzelf de jongerenkoorleeftijd enigszins ontgroeid. De eerste repetitie was in 't Klooster (Abbey) in Ulft, op woensdag (Wednesday). Michel Ros en Karen Tempels (lid sinds de oprichting) en voorzitter Frank leComte vertellen over toen en nu. Michel: "Op zoek naar een dirigent hebben we de nog piepjonge Charl Venus op 'auditie' gevraagd. Hij had al een goede naam opgebouwd bij andere koren en zag het wel zitten. We benaderden daarnaast zangers van diverse koren, of ze niet eens wat anders wilden dan het kerkelijk repertoire."

Talentontwikkeling
Karen: "We konden toen niet bedenken dat we twintig jaar later op dit niveau en ledental zouden zitten. Qua concerten zijn we de laatste jaren flink gegroeid. De nadruk ligt steeds meer op het halen van de talenten uit het koor, iedereen mag zich vrij voeleneen solo te zingen. Gezien het geringe verloop werken we al jaren met een meidenwachtlijst. Naar heren waren we altijd wel op zoek, al weten die ons nu ook te vinden."
Frank: "Charl heeft een belangrijke rol gespeeld met zijn zelf geschreven meerstemmige arrangementen.Die werkwijze beheerst ook onze tweede en huidige dirigent Dennis Weelink."

Geen showkoor
Michel: "Het was al snel duidelijk dat we het van ons zangvermogen en de koorklank moesten hebben, niet van het showelement. Je moet weten waar je sterke punten liggen.
Frank: "We dachten lang dat we het daarmee konden redden, maar werken de laatste jaren toch met adviseurs die helpenmet onze houding en presentatie."

Michel: Onze hoogtepunten? De beide Open Podia in Amphion, waarvan we er één wonnen. Of onze cd Decennium, opgenomen voor ons tienjarig bestaan. Optreden bij Omroep Gelderland of onze concerten, zoals de Rock Factory. Overigens hopen we dat 13 november veel oud-leden naar ons komen luisteren. Ze zullen zich ongetwijfeld tussen al het fotomateriaal terugzien."

Het jubileumconcert begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro (Lounge Haarstudio in Terborg, Primera in Ulft en Café 't Centrum, Silvolde). Aan de kassa van de Popzaal is de prijs 12,50 euro.


www.abbeywednesday.com