'Leegstand voorkomen'

DOETINCHEM - In de begroting 2016 zet de gemeente 9 miljoen euro opzij om tekorten op te vangen. Deze tekorten worden veroorzaakt door de schattingen van verminderde verkoopopbrengsten van bouwprojecten maar ook door het niet bebouwen. Financieringskosten lopen immers gewoon door.

Wethouder Ingrid Lambregts laat geen twijfel bestaan: "We bouwen niet voor leegstand want dat gaat nog meer kosten."
In de huidige plancapaciteit tot het jaar 2015 staan 1000 woningen teveel. Over blijven 1375 woningen maar die moeten aan de vraag voldoen en op de juiste plek komen te staan. In het Westen trekt de woningmarkt weliswaar aan maar hier is dat in mindere mate het geval.
Reden om nu duidelijke keuzes te maken. Door het verminderen van het aantal nieuwe woningen hoopt het college leegstand te voorkomen. Als iemand buiten het plangebied wil bouwen kan dat nog steeds maar er zal wel aan een aantal strikte voorwaarden voldaan moeten worden.
Er is een aantal lopende projecten in uitvoering die nog afgemaakt moeten worden. Nieuwe projecten komen er niet meer bij. De nieuwbouw die nog komt moet aansluiten bij de behoefte. De strategische hoofdrichting wordt de binnenstad, het 'Ei', en de directe omgeving daarvan. De projecten Iseldoks 1 en 2 gaan door al gaat het bij Iseldoks 2 misschien om kleinere aantallen dan aanvankelijk gepland.