Leerling van het Metzo College aan de slag in het ICER. Foto Reinier Kroesen
Leerling van het Metzo College aan de slag in het ICER. Foto Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Mogelijk vervolg tekenevenement Big Draw

Zeventien zeer diverse creatieve activiteiten

Door Reinier Kroesen

ULFT – The Big Draw is een jaarlijks in oktober terugkerend internationaal tekenevenement, met aanvankelijk alleen deelnemers uit grote wereldsteden. Doel is het wereldwijd aanwakkeren van de creativiteit. De laatste jaren is dit initiatief, gericht op jong en oud, ook op regionaal niveau opgepakt. Zo waren er in en rond het ICER op het DRU-Cultuurpark de afgelopen week tal van activiteiten rond het thema tekenen. Men kon voor zichzelf aan de slag met potlood, verf en krijt, meedoen aan creatieve opdrachten, schetsen op de Iesselganger, of een avondje modeltekenen. Al dan niet samen met leden van het organiserende Kunstenaars Collectief Breekijzer.

'Tekenen verbetert het voorstellings-vermogen'

Stichting Campaign for Drawing tilde in het millenniumjaar 2000 in Londen een nieuw evenement van de grond, The Big Draw (de grote tekening). Een doorslaand succes, het concept waaide over naar metropolen als Berlijn, Barcelona, New York en Sidney. Het dient in de eerste plaats een educatief doel: tekenen als middel om het leervermogen te stimuleren. Niet alleen voor het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven. 'Tekenen verbetert het voorstellingsvermogen en werkt verhelderend bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën en ontwerpen', is de redenering van de Britse moederorganisatie. Ze willen hun missie doorgeven zodat overal ter wereld creatieve opleidingen starten en het tekenen wordt gepromoot. Het Kunstenaars Collectief Breekijzer heeft samen met ICER het initiatief genomen voor deelname aan The Big Draw. Tijdens de openingsceremonie op zaterdag 3 oktober voerde danseres Dizzy, staande voor een witte achtergrond aan de oever van de Oude IJssel een wervelende danceact op. Ze doopte haar heuplange haren in emmers verf, waarna al pirouettes draaiend er vanzelf een 'spetterend' kunstwerk ontstond.

Naaktmodel
Behalve de gewone bezoekers kwamen op uitnodiging driehonderd leerlingen van het Metzo College, en een even zo grote groep basisschoolkinderen naar het ICER. Ze konden aan zeventien zeer diverse activiteiten deelnemen: werken met de tekenmachine van Frans Venhorst, posters schilderen, 'blind' schetsen met de handen verborgen in een zwarte doos, of glastekenen op de ramen van het atrium. Donderdag was er in de Afbramerij een modeltekenavond. Bezoekers hadden de keuze uit twee onderwerpen: een naaktmodel, in de loop van de avond beschilderd door bodypaint-kunstenaar Amit Bar, of een Huttenkearl in levende lijve. Op de zondagochtend werd er aan boord van de Iesselganger een natuurtekensessie gehouden.
Maron Hilverda, beeldend kunstenaar en lid van Breekijzer: "Onze motivatie voor deelname aan The Big Draw was tweeledig. We wilden hiermee ons Collectief en het ICER promoten, maar ook de mensen aan het tekenen krijgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat daarmee de hersenen worden gestimuleerd en aangezet tot creativiteit. Onze intentie is The Big Draw hier jaarlijks terug te laten keren. Misschien dat we meer partners zoeken om er een regionaal gebeuren van te maken."


www.icer.nl/nl/actueel/the-big-draw

De opening met danseres Dizzy was bijzonder.  Foto: Reinier Kroesen