Bert Kwakkel werkt in zijn werkplaats aan een nieuwe concertgitaar. Foto: Josée Gruwel
Bert Kwakkel werkt in zijn werkplaats aan een nieuwe concertgitaar. Foto: Josée Gruwel Foto: Josée Gruwel

Onvoorwaardelijke liefde voor
de klassieke gitaar

10 jaar Gelders Gitaristen Podium

Door Josée Gruwel

GAANDEREN - Menigeen wist in de afgelopen tien jaar de weg te vinden naar de concerten van het Gelders Gitaristen Podium in de Oude Ettense Kerk. Oprichters en organisatoren Bert Kwakkel en Jacqueline Snel hebben ter ere van het 10-jarig bestaan ervan een bijzondere concertreeks samengesteld. Het feestelijke openingsconcert, op zondag 29 november om 11.00 uur, wordt verzorgd door de Gitaarsalon Roadshow, bestaande uit zes gerenommeerde gitaristen die garant staan voor een indrukwekkend gitaarspektakel.

Wie zijn de organisatoren eigenlijk en hoe ziet het feestprogramma er verder uit? Bert Kwakkel: "In ons gezin speelde de gitaar een belangrijke rol. Mijn vier broers bespeelden het instrument, maar ze leerden sneller dan ik. Om me van hen te onderscheiden, verdiepte ik me in de bouw van een gitaar." In 1971 bouwde Bert zijn eerste gitaar, van triplex. Hij werd erdoor gegrepen, ging ermee door, zegde acht jaar later zijn baan als tekenaar bij het Kadaster op en werd voltijds gitaarbouwer.

Combinatie
De combinatie van houtsoorten, lak en geluid daagt hem uit. Met grenzeloze toewijding en precisie is hij in zijn werkplaats elke dag urenlang bezig. Het is tijdrovend werk. Met elke gitaar is hij al gauw 200 uur bezig. Hij maakt concertgitaren en zijn drive is om steeds betere te maken. Hij probeert uitersten om te ontdekken hoe ver hij kan gaan.

Al snel weten bekendheden als Georges Moustaki, Harry Sacksioni en de groep Flairck hem te vinden. "De kick haal ik uit het steeds hoger leggen van de lat." Begin jaren 90 vindt hij een zangbalkjessysteem uit – het plaatsen van een waaier van zangbalkjes met ragfijne dwarsbalkjes in het binnenste van de gitaar – waardoor het volume toeneemt en het geluid van de hogere tonen beter doorklinkt. "De vondst van mijn leven!"

Bert Kwakkel ontwikkelt de kunst om een gitaar af te stemmen op de voorkeuren van de professionele gitarist die het instrument gaat bespelen. "Ik bouw naar hem of haar toe. Is iemand een strong player, dan heeft dat bijvoorbeeld consequenties voor de hoogte waarop de snaren geplaatst worden, want de speler moet vrij kunnen spelen, zonder tegen de kast te slaan."

Bert Kwakkel wordt wereldwijd gezien als een toonaangevend klassiek gitaarbouwer. Zijn concertgitaren gaan de hele wereld over. In 2005 introduceerde hij het gitaartype Merula Special, met hals én toets van palissander uit een stuk. "Het hout komt van de African Blackwood of Grenadilleboom. Als gevolg van de ontdekking van hals én toets als eenheid is de lengte van de toon verbeterd (zo'n 30 procent) en de toon verdiept."

Honderden concertgitaren gingen er inmiddels door zijn handen. De exclusieve vijfhonderdste maakte hij voor zijn 40-jarig jubileum.

Zijn echtgenote, gitariste en zangeres Jacqueline Snel geeft aanwijzingen voor de juiste afstelling als het om bespelen gaat. Bert: "Want ik kan maar enkele akkoorden spelen."

Ook bij Jacqueline Snel staat muziek in haar jonge leven al centraal. Na AMV-lessen kiest ze op 9-jarige leeftijd voor de Spaanse gitaar. Na het middelbaar onderwijs volgt ze de studie klassiek gitaar op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze ook zanglessen volgt. In 1988 studeert ze af. Tijdens haar studie komt ze in contact met gitaarbouwer Bert Kwakkel.

Ze trouwen en wonen in Dieren, waar Jacqueline haar gitaarlespraktijk start. In 1993 verhuist het gezin naar Gaanderen, waar Jacqueline's praktijk de naam 'Snel op Gitaar' krijgt. "Het leuke van lesgeven is dat geen les hetzelfde is, want steeds stem je af op de leerling." Naast lesgeven steekt Jacqueline steeds meer tijd in optredens. Ze speelt en zingt Nederlandse en Engelse ballads, geeft optredens met sopraan Irma ten Brinke en is te gast bij koren.

'De kick haal ik uit het steeds hoger leggen van de lat'

In 2006 zetten de twee de eerste serie van het Gelders Gitaristen Podium op. Al snel bleek dat het aanbod aansloeg. Twee jaar later richtten Bert en Jacqueline de Stichting Gelders Gitaristen Podium op. Vanwege de goede akoestiek vinden de concerten plaats in de Oude Ettense Kerk. Gitaristen van hoog niveau en jong talent spelen er.

Na de aftrap van het feestjaar op 29 november, treedt op 17 maart de Griekse gitariste Elena Papandreou op, ook wel een poëet op de gitaar genoemd.
Op 20 maart komt de Argentijnse meestergitarist Roberto Aussel speciaal over en op 29 mei speelt Duo Verso, bestaande uit panfluitist Matthijs Koene en gitarist Stefan Gerritsen.

Elk concert wordt afgesloten met een feestelijke meet-and-greet.


www.gitaristenpodium.nl

www.kwakkel.com

www.snelopgitaar.nl

Jacqueline Snel legt zich steeds meer toe op zelf zingen en spelen. Foto: Josée Gruwel