Moeder Wendy en zoon Pablo stempelen samen een metalen naambordje. Foto Reinier Kroesen
Moeder Wendy en zoon Pablo stempelen samen een metalen naambordje. Foto Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

ICER eert DRU-directie met expositie

'Thema aanleiding retrospectief Bernard Reigers'

Door Reinier Kroesen

ULFT – Ongeveer tweehonderd bezoekers wisten afgelopen zaterdag de weg te vinden naar het ICER. Voor het tweede jaar op rij had het zich aangemeld als deelnemer van de Gelderse Museumdag. De in grote getale aanwezige kinderen mochten zelf onder begeleiding tinnen duifjes gieten, emailleren en naamplaatjes stempelen. Het thema 'Tussen Droom en Daad' bleek een toepasselijke aanleiding voor de organisatie een expositie in te richten over oud DRU-directeur Bernard Reigers. Een bevlogen en sociaal bewogen figuur die bepalend was voor de opbloei van de Ulftse IJzerhut.

Op 24 oktober werd voor het tiende keer de Gelderse Museumdag gehouden, een jaarlijks terugkerend evenement. Voor slechts één euro entree konden kinderen met hun ouders een favoriet museum bezoeken of misschien een nieuwe ontdekken. Dit jaar namen er in totaal 79 musea deel met speciale kinderactiviteiten, als onderdeel van de landelijk in oktober gehouden Maand van de Geschiedenis. 'Tussen Droom en Daad' is het thema van die geschiedenismaand, de provinciale Museumdag heeft dat vertaald in een campagne waarin dromen waargemaakt kunnen worden.
Even terzijde: 'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren' is een beroemde tekstregel uit het gedicht 'Het huwelijk' van de Vlaamse auteur Willem Elsschot, ooit verkozen tot de mooiste 'Onvergankelijke zin uit de Nederlandse literatuur'.

Bernhard Reigers
Peter van Toor van het ICER: "Het Gelderse thema 'Tussen Droom en Daad' sloot mooi aan bij het indrukwekkende levensverhaal van Bernhard Reigers. De expo die vandaag geopend is kreeg als titel 'De R van DRU, Bernard Reigers visionair en draagkrachtig directeur van 1868 tot 1895'." Van Toor, ook lid van de Oudheidkundige Vereniging, vertelt in een notendop het levensverhaal van de befaamde DRU-man. Die oud-directeur, nazaat van Bocholtse notabelen, blijkt geboren en getogen in een woning midden op het fabrieksterrein van de ijzergieterij. Onder zijn directeurschap werd het smelt- en gietproces vernieuwd en het emailleren ingevoerd. Op sociaal gebied zijn tijd ver vooruit. Hij zette een spaarregeling en een soort ziekenfonds op voor zijn werknemers. Als lid van de Provinciale Staten zorgde hij dat de Oude IJssel gekanaliseerd en uitgediept werd, voor een beter bereik van de streek. De tentoonstelling over zijn leven en werk is nog te bezoeken tot en met de kerstvakantie.

Regionale bezoekers
De bezoekers tijdens de Museumdag blijken uit alle windstreken te komen. De Arnhemse Wendy, aanwezig met het hele gezin vertelt dat ze die ochtend gegoogeld hebben naar een geschikt uitstapje. Haar zoon Pablo, in het ICER al druk bezig met het stempelen van een metalen naamplaatje, gaf de voorkeur aan het Ulftse museum. Haar Spaanse man is ondertussen op zoek naar een stuk nostalgie. Die heeft net gehoord dat er in hetzelfde gebouw een oude hoogovenopstelling met blaasbalgwerking te bezichtigen is, een techniek die hij nog kent uit de kinderjaren in zijn thuisland. De beoogde kruisbestuiving binnen het ICER, de mix van cultuur, historie, ambachten en moderne technologie blijkt opnieuw te werken. Elders in de hal zijn kinderen met hun grootouders druk bezig met emailleertechnieken, in de voetsporen van voorman Bernard Reigers, die zijn dromen daadwerkelijk in daden omzette.