Najah Dawod wil buurmaken in Creatieplein Silvolde. Foto: Martin Pragt
Najah Dawod wil buurmaken in Creatieplein Silvolde. Foto: Martin Pragt Foto: Martin Pragt

Buurtmaken met vluchtelingen bij Creatieplein in Silvolde

OUDE IJSSELSTREEK - Najah Dawod en Martin Pragt hebben het initiatief genomen om op 4 november buurt te gaan maken met vluchtelingen die zich vestigen in gemeente Oude IJsselstreek. Najah heeft sinds een half jaar een status en mag dus vijf jaar in Nederland blijven, samen met haar dochter Mira. Ze wil zich Nederlands onder de Nederlanders voelen. Aanleiding om eens het aloude begrip 'buurtmaken' van een nieuwe invulling te voorzien.

Een jaar geleden was Najah Dawod een van de eerste bewoners van het AZC de Kruisberg in Doetinchem. Na enkele overplaatsingen naar andere opvangcentra kreeg ze een status. Ze kon op zoek naar woonruimte. Haar keuze viel op Doetinchem.

"Mensen in Doetinchem zijn vriendelijk. In het opvangcentrum was het goed en er wordt veel met en voor de vluchtelingen gedaan," zo verklaart ze haar keuze. "Ik heb tijdens mijn verblijf veel mensen uit Doetinchem leren kennen.

Ik weet hoe belangrijk dat is. Ik werk nu dus ook als vrijwilliger in het AZC." Ze vertaalt waar nodig van het Arabisch naar het Engels en andersom en ze werkt als vrijwilligster bij het uitgiftepunt van kleding in het AZC. Voor de toekomst is ze plannen aan het ontwikkelen, maar die zijn nog niet duidelijk. In ieder geval wil ze met Nederlanders in contact komen.

'Mensen in Doetinchem zijn vriendelijk'

Gezinnen
Het VWON Oude IJsselstreek werkt graag mee aan het plan om te komen buurtmaken in de Oude IJsselstreek. Ook hier zijn al enkele gezinnen gehuisvest en er gaan de komende tijd nog meer komen. Dat betekent veel werk voor de vrijwilligers van de organisatie. Het VWON wil graag meewerken. "We stellen de integratie van de nieuwe Nederlanders in onze gemeenschap hoog op de prioriteitenladder", vertelt Tanja Dijenborgh.

Ze geeft leiding aan de groep vrijwilligers die met de statushouders optrekt. "Ik wil ook vragen of er een vrijwilliger mee wil zoeken naar vluchtelingen die hun verhaal willen vertellen. We kennen ook een vrouw uit Egypte. Zij doet veel vertaalwerk voor ons. Wellicht kan ze meekomen", klinkt het enthousiast.

Creatieplein
Op 4 november opent het Creatieplein aan de Markt in Silvolde haar deuren. Het Creatieplein wil een centrum zijn waar ontmoetingen plaats kunnen vinden. "Dat is natuurlijk niet alleen bedoeld voor klanten", stelt Hans van den Hurk, initiatiefnemer van het plein. "Maar we zien dat natuurlijk in brede zin. Een ontmoeting tussen vluchtelingen en mensen uit de Oude IJsselstreek past geweldig in dat idee."

Vanaf 20.00 uur is iedereen dan ook van harte uitgenodigd om kennis te komen maken. de avond wordt gepresenteerd door Martin Pragt en hij gaat in gesprek met de deelnemers, waarna de aanwezigen met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Er is beperkte plaats voor belangstellenden en belanghebbenden, dus wil de organisatie graag weten of wie komt en met hoeveel mensen. Dit natuurlijk om teleurstelling te voorkomen.

Voor meer informatie en voor opgave kan men per mail contact opnemen met Martin Pragt via mh.pragt-kpnmail.nl.


Brugklassers Wesenthorst doen mee aan Obstacle run

Ulft - Alle brugklassers van het Almende College locatie Wesenthorst gaan op vrijdag 30 oktober vanaf 12.30 uur meedoen aan de zogeheten obstacle run in en om school.

Deze run komt voort uit het regionale programma 'Achterhoek in beweging'. Dit is een initiatief van de Gelderse Sport Federatie, de gemeente Oude IJsselstreek en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Noord-en Oost Gelderland om gezond eten en bewegen aantrekkelijk te maken voor de jeugd. In samenwerking met docenten van bewegingsonderwijs van de Wesenthorst wordt de Obstacle run gehouden. Zo mondt een gewone gymles uit in een spannende 'run' over obstakels in en om de school heen. Turnvereniging Ulfariet ondersteunt deze run met twee professionele freerunners die de eerstejaars begeleiden. Uiteraard wordt er naast bewegen aandacht besteed aan een gezonde leefstijl.

Het gaat om een run van ongeveer 1 kilometer. Tijdens de run moeten er hindernissen/obstakels genomen worden. Er wordt geen strijd geleverd voor de snelste tijd; het meedoen staat voorop. De obstacle run is door iedereen uit te voeren.

Na afloop krijgen de leerlingen nog gezonde tips en een bidon aangeboden door de GGD.