Alle koren zingen tot slot van de korenavond in de Paskerk het Laurentiuslied onder leiding van Ben Simmes. Foto: Josée Gruwel
Alle koren zingen tot slot van de korenavond in de Paskerk het Laurentiuslied onder leiding van Ben Simmes. Foto: Josée Gruwel Foto: Josée Gruwel

Ouderen jongensachtig op steigers en aan touwen

DOETINCHEM – De jarenlange restauratie van de Paskerk is klaar. Om dit te vieren en om belangstellenden in de gelegenheid te stellen het resultaat van het vernieuwde licht en geluid te ervaren, werd zaterdag een concert- en korenavond gehouden. Hoogtepunten van de drukbezochte avond waren de bewondering afdwingende uitvoering van de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart en de extra aandacht voor vier topvrijwilligers.

Door Josée Gruwel

Miguel Mendes de Leon, voorzitter van de locatieraad, heette welkom in de sfeervol verlichte kerk, waarin – zonder aantasting van het mystieke karakter – voor het eerst de structuur van de gewelven zichtbaar was. "We kunnen bijna spreken van een basiliek", aldus de spreker. "Veel kleine lampjes zijn zichtbaar, maar het werk erachter is veelal onzichtbaar. Geweldig wat hier is gerealiseerd." Hij roemde de vele vrijwilligers.

Kroon
Het Gemengd kerkkoor H. Augustinus-Martinus uit Gaanderen voerden samen met een projectorkest, onder leiding van Ben Simmes, de Krönungsmesse uit. Het muzikale werk om een kroon op de restauratiewerkzaamheden te zetten en de vernieuwde kerk in gebruik te nemen.
Na een orgelintermezzo door Henk Gebbing sprak Gerard Bomers als vice-voorzitter van de locatieraad. Hij noemde Theo Raben, Harry Fels, Pieter den Boom en koster Wim Bockting.

"Vier mannen op leeftijd, Theo is 81 jaar, die jongensachtig – met bouwlampen en boren, staand op steigers en hangend aan veiligheidsgordels – de hele zomer in de kerk werkten en het gebouw van de kelder tot in de gewelven als hun broekzak leerden kennen."

Pastoor Peter Ambting overhandigde hen ieder een 3d-geprint miniatuur van de kerk. Het is een collectors item, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt.
Daarnaast waren er woorden van dank voor alle vrijwilligers die samen duizenden euro's bespaarden.
Monnikenwerk
Hierna was het tijd voor de koren die bij de kerken van de HH Maria en Laurentiusparochie horen: Monte Vino, Kerkkoor Etten, Volare en In Laudem Dei. Ze brachten toepasselijke liederen. Lizette Tijdink en Mariët Wasser zongen Panis Angelicus. Als voorzitter van de Stichting Restauratie Paskerk gaf Martin Liefrink een toelichting op de restauratie van de kerk, waarbij ook hij bedankte voor het - vaak monnikenwerk - dat werd verricht.

Tot slot werd onder leiding van Ben Simmes door alle koren het Laurentiuslied gezongen. Dit lied werd al eerder door Ben gecomponeerd. Na afloop was er koffie en een drankje en werd er gezellig nagepraat. Achter het altaar kon men een foto-expositie bekijken.