Stef Geurtzen (links), grafisch ontwerper en vriend van Bennie Jolink, richt de tentoonstelling 'Ajuu, de mazzel' in het Stadsmuseum in. Foto: Josée Gruwel
Stef Geurtzen (links), grafisch ontwerper en vriend van Bennie Jolink, richt de tentoonstelling 'Ajuu, de mazzel' in het Stadsmuseum in. Foto: Josée Gruwel Foto: Foto: Josée Gruwel

Tentoonstelling 'Ajuu, de mazzel'

Reuring in Stadsmuseum

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Normaal is na meer dan veertig jaar met de eindspurt bezig. Op 19 december is het laatste optreden 'Ajuu, de mazzel' in Gelredome. Onder dezelfde titel wijdt het Stadsmuseum Doetinchem van 10 november tot en met 17 januari een tentoonstelling aan de succesvolle band."Want Doetinchem is onlosmakelijk met ons verbonden", vertelt Bennie Jolink. Directeur Maaike Kool van het Stadsmuseum verheugt zich op het eerbetoon. "De tentoonstelling brengt reuring in de tent."

Bennie Jolink: "Doetinchem was vroeger voor mij de ultieme grote stad. Ik ging er vanuit Hummelo in 1959 naar de middelbare school. Daar werd ik door dokters- en notariszoontjes uitgelachen om mijn accent. Met Normaal hebben we in de beginjaren veel in Doetinchem geoefend. Zo zaten we bijvoorbeeld ook een periode in het postkantoor, waar nu het Stadsmuseum is. De vader van onze eerste bassist Willem van Dijk was er directeur en liet ons repeteren in de kelder. Nu is Doetinchem voor mij vooral Amphion, het Stadsmuseum, 't Erfgoedcentrum en het Slingeland Ziekenhuis, dat ik wel mijn tweede stamcafé noem."

Meer dan duidelijk wordt in de expositie dat uniek leider Bennie Jolink gezegend is met zang-, schrijf- én tekentalent. In 1968 studeerde hij in Enschede af aan de kunstacademie, de AKI. In 1975 begon het spektakel met Normaal toen de band optrad in openluchttheater De Zandkoele in Lochem. De rockband baarde opzien door de recht voor zijn raap teksten in het Achterhoekse dialect. Bennie koos voor de muziek, maar bleef tekenen en schilderen en combineerde zijn talenten. Zo is op alle hoezen van lp's en cd's zijn werk te zien. In 2012 maakte hij schilderijen bij elk nummer van het album 'Halve soul helemaal høken' en exposeerde die tijdens de theatertour. "Ik heb moeite met het woord kunstschilder. Dat ben ik niet", zegt hij bescheiden. "Over de kwaliteit van mijn werk valt te twisten, maar over de kwantiteit niet."
Hij vertelt over de hippies in de zestiger jaren. "Daar was niets mis mee. Alleen hadden zij een verschrikkelijke hekel aan werken en ik niet."
Over verkopen van zijn werk dacht hij zelf nooit na.

Grafisch ontwerper Stef Geurtzen richt de chronologisch opgebouwde expositie in. "Stef is mijn verlengstuk. Vanaf 1992 ontwerpt hij hoezen, posters en noem maar op. Hij weet van de hoed en de rand." Over hoeden gesproken. Nee, de gedragen hoeden worden niet tentoongesteld. Wel tientallen originele schilderijen (vanaf Bennies dertiende jaar), theaterdoeken, T-shirts, de crossmotor met nummer honderd. Ook tig paperframes, ingelijste afdrukken van 12 bij 12 centimeter van oorspronkelijk grote schilderijen van Bennie Jolink, soms in samenwerking met Petra Verboeket. Ook zijn er postzegelafdrukken van alle hoezen te zien. Typerend zijn de stripverhaaltjes uit de zestiger jaren, die de sfeer van toen puntgaaf weergeven.
Maaike Kool: "Door middel van qr-codes kunnen bezoekers nummers van Normaal beluisteren."

Parallel aan de tentoonstelling is er ook een fototentoonstelling te zien in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, met foto's van de overleden Hugo Jaartsveld die vanaf de oprichting van Normaal tot begin jaren tachtig hoffotograaf van de band was en regisseur van alles wat rondom Normaal gebeurde.

De opening van 'Ajuu, de mazzel', op zondag 8 november om 16.00 uur, zal begeleid worden door Jos Palm. Hij schreef in 2005 het boek 'Oerend hard'.
Om 14.00 uur op dezelfde dag wordt de fototentoonstelling op het Erfgoedcentrum in 't Brewinc geopend.