Formatie Oude IJsselstreek is rond

Woensdagavond wordt college geïnstalleerd

Door Walter Hobelman

GENDRINGEN - Vrijdagmiddag presenteerden de formateurs mevrouw Siner-Sir en de heer ter Braak het formatieverslag met de titel 'Doen is het nieuwe werken'. Daarmee is het formatieproces in de gemeente Oude IJsselstreek afgerond. Dit proces heeft ruim een half jaar geduurd. "Langer dan we hadden verwacht, maar noodzakelijk om met de juiste zorgvuldigheid te werken", aldus mevrouw Siner-Sir.

De nieuwe coalitie bestaat uit drie partijen; Het CDA, Lokaal Belang en de VVD. De beoogde en door externe partijen geadviseerde 'vier partijen coalitie' bleek in de praktijk niet haalbaar om diverse redenen. D66 trok zich in de onderhandelingsperiode terug en het CDA wilde niet met de PvdA in een coalitie.

Het college wordt uitgebreid van drie, naar vier wethouders. Peter van der Wardt (CDA) en Bert Kuster (Lokaal Belang) behouden hun wethouderschap. Henk Hengeveld (lokaal Belang) neemt de plaats in van de vertrokken Jan Finkenflügel en Jos Sluiter (VVD) komt er als vierde wethouder bij.

Dat is anders dan bij de val het college eind maart werd toegezegd. In een persbericht werd toen geschreven: "Om een nieuwe positieve, nieuwe start mogelijk te maken stellen de wethouders Jan Finkenflügel, Peter van de Wardt en Bert Kuster hun portefeuille beschikbaar zodra de formatie is afgerond. Zij geven hiermee aan dat zij willen bijdragen aan een duurzame oplossing die in het belang is van de gemeente en haar inwoners." Formateur ter Braak geeft desgevraagd hierover de volgende reactie: "Wat een frisse wind in Oude IJsselstreek is, valt te betwisten. Helaas moeten we vast stellen dat daarover naar aanleiding van het aanbod van de wethouders in het voorjaar, noch naar aanleiding van het rapport van de informateurs, een publiek debat heeft plaats gevonden. Als formateurs hebben we waar genomen dat iedere partij zijn eigen tekst heeft, over wat voldoende vernieuwing is. Wij hebben de constateringen daarover in hoofdstuk 2 van het rapport van de informateurs in de praktijk ook waargenomen en het advies van de informateurs daarover gevolgd."

"De frisse wind die zou moeten gaan waaien is daarmee niet meer geworden dan een briesje", zo is ook te lezen in een persbericht dat door de VVD werd verspreid. Desondanks verwacht de VVD dat de partij "positieve invloed kan uitoefenen op de belangrijke en moeilijke onderwerpen die op tafel liggen."

In de diverse media en tijdens gesprekken met diverse inwoners uit de gemeente blijkt dat men over het algemeen enorm sceptisch is over de gang van zaken. 'We komen van de regen in de drup', 'de beloofde en toegezegde schone lei en frisse wind zie ik hierin niet terug' en 'dit is werkelijk een bewijs van onvermogen van de formateurs', aldus inwoners van de gemeente.

In het algemeen heerst de mening dat er werkelijk schoon schip gemaakt had moeten worden en dat er vier nieuwe wethouders moesten komen, met verstand van zaken en desnoods van buiten de gemeente.
"Dan pas laat men zien dat men zich iets aantrekt van de conclusies en adviezen van de rapporten die de afgelopen tijd zijn verschenen."

Woensdagavond 11 november is er een extra raadsvergadering waarin gedebatteerd gaat worden over het formatieproces en de nieuwe wethouders worden wordt geïnstalleerd.