Skelet bij Min40Celsius. Foto: Mees Dekker
Skelet bij Min40Celsius. Foto: Mees Dekker Foto: Mees Dekker

Mammoeten, beleef de ijstijd

Varsselder - Mammoeten, beleef de ijstijd. Alles over geologie, archeologie, bodemvondsten, klimaat en landschap van de Achterhoek. De bezoeker ziet er een compleet skelet van de wolharige neushoorn en een schedel van de wolharige mammoet, allemaal gevonden in de Achterhoek. Kinderen kunnen zelf graven naar botten van een mammoet. Bezoekerscentrum Min40celsius, Hoofdstraat 14 in Varsselder is geopend woensdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.


www.min40celsius.nl


'Ongekend talent op de bank'

Elke jongere heeft kans op een baan

Door Walter Hobelman

ACHTERHOEK - In de regio Achterhoek wordt hard gewerkt aan de bestrijding van de jeugdwerkeloosheid en de begeleiding van kwetsbare jongeren naar school en/of duurzaam werk. De ministeries van OCW en SZW hebben hier een budget voor vrijgemaakt. Dat budget wordt door het UWV, het RMC, Werknet (regionale netwerksamenwerking van onderwijs, bedrijfsleven en overheid) en de acht Achterhoekse gemeenten ingezet om ambitieuze doelstellingen te halen in 2016.

Het bovenstaande is misschien een beetje ambtelijke taal. In een gesprek met diverse vertegenwoordigers uit bovenstaande partijen werd duidelijk wat de precieze doelstelling is en welke rol het Achterhoekse bedrijfsleven hierin kan spelen. Deelnemers aan dit gesprek waren Angela Knikkink en Miranda Hermsen namens het werkgeversservicepunt van het UWV, Eckhardt Gramentz, praktijkbegeleider van de Bedrijfstakschool Anton Tijdink en Mike Broekhuizen, directeur van de Bedrijfstakschool Anton Tijdink. "Er is een actieplan opgesteld om de jeugdwerkeloosheid terug te dringen. Er zitten op dit moment teveel jongeren thuis op de bank. Soms zonder uitkering, zonder diploma's maar boordevol talent", trapt Angela Knikkink af. "Wij willen deze groep in beeld krijgen en met hen aan de slag gaan om een passende baan en/of opleiding voor ze te vinden." De intensievere samenwerking tussen werkgevers en werkzoekenden moet resulteren in goede matches. Daarbij kan een jongere (doelgroep is de leeftijd van 16 tot 27 jaar) ontdekken waar zijn of haar interesse naar uit gaat om daar vervolgens dankzij een leerwerkplek of een directe reguliere baan werkervaring op te doen en een diploma te halen.
"De Achterhoekse maakindustrie krijgt de komende jaren te maken met behoorlijke tekorten aan arbeidskrachten. Er vloeien veel oudere werknemers af en de aanvulling vanaf de onderkant is de laatste jaren behoorlijk gestagneerd zal de komende jaren onder druk komen te staan", meent Broekhuizen. "Werken in de metaal sector was niet hip", voegt Gramentz toe. "Veel ouders hebben hun kinderen voorgehouden om vooral te kiezen voor een baan waar je schone handen houdt. Wat dat betreft kan je tegenwoordig juist heel goed in de maak industrie aan de slag. Het werk is een stuk schoner geworden is een branche met toekomstperspectief. En er zijn voor elke jongere, op elk niveau, volop kansen en mogelijkheden." De opkomst van de smart industry ziet Anton Tijdink directeur Broekhuizen ook als een extra kans. "Die ontwikkeling creƫert nieuwe banen en functies en door het toepassen van ICT en praktische kennis kan iedereen kunnen ook weer meer jongeren een passende werkplek vinden."
Het maken van de juiste matches is een belangrijke taak en Knikkink en Hermsen hebben duidelijk voor ogen op welke wijze dat kan gebeuren. "Werkgevers zijn best bereid om een jongere een kans te geven toe te treden tot de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende subsidiepotjes beschikbaar waarmee een jongere een vak kan leren in de praktijk en op school de nodige theoretische kennis op kan doen", aldus Hermsen.
"Daarbij kan vaak echt maatwerk geleverd worden. Een jongere die moeite heeft met leren, of niet in staat is een hele dag in een klaslokaal stil te zitten, maar wel gouden handen heeft, moet je niet onnodig belasten. Die ga je op een andere manier scholen dan iemand die juist meer theoretisch is ingesteld. Wat dat betreft is er gelukkig veel veranderd de laatste jaren", voegt Angela Knikkink daar aan toe.
De grootste uitdaging is om de jongeren te vinden, te benaderen en in beweging te krijgen. "Daar is soms de hulp en inzet van ouders of zelfs grootouders bij nodig. Daarom zijn we ook zo blij met deze aandacht", vindt Gramentz. "Als je dit leest en iemand kent die momenteel thuis zit maar daar eigenlijk veel te jong voor is om op deze manier de dagen te vullen, breng die persoon dan op de hoogte van deze nieuwe mogelijkheden." Uiteindelijk moet de jongere zelf ook in beweging komen en laten zien wat hij voor een werkgever kan betekenen. Dat hij of zij daarvoor hulp in kan schakelen is juist ook het mooie van deze regeling. Alle gesprekspartners benadrukken dat het niet uitsluitend gaat om banen in de maakindustrie. "Ook in andere sectoren spelen dezelfde problemen. En ook daarvoor is dit actieplan opgezet.

"Tot slot willen we graag alle werkgevers in de regio Achterhoek wijzen op de subsidie: 'Achterhoekse jongeren aan het werk'. Deze subsidie wordt gebruikt om jonge werkzoekenden een kans te bieden om in de praktijk te leren en werkervaring op te doen. Werkgevers die interesse hebben kunnen een mail sturen naar info@leerwerkloket-achterhoek.nl. Maar ze moeten wel snel reageren, want er kan een vastgesteld aantal aanvragen gehonoreerd worden en het loopt best hard", aldus Hermsen.