De uitreiking van de cheque.
De uitreiking van de cheque. Foto: Foto PR

Tumoronderzoek dankzij taxustakken begraafplaats

VARSSEVELD – Onder leiding van beheerder Wim Lammers werd op Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp tijdens de onderhoudsdag eind augustus taxussnoeisel ingezameld. Bestemd voor stichting Vergroot de Hoop, die het groenafval aanlevert aan een bedrijf dat er de baccatine uit destilleert, de basisgrondstof voor chemomedicatie. Tot verrassing van Wim en zijn helpers leverde dat ook nog eens 595 euro op. Dat bedrag werd afgelopen zaterdagmiddag aan Ingrid en Norbert Olthof overhandigd. Zij verloren dochtertje Nina aan een hersenstamtumor, en zetten zich nu met een naar haar genoemde stichting in om gelden te verzamelen voor onderzoek.

Een bijzondere aanblik zaterdagmiddag 7 november. Een gemeentelijke partytent voor de poorten van de begraafplaats aan de Burgemeester van der Zandestraat, waar koffie met een feestelijk gebakje werd geserveerd. En daar was alle reden toe. Wim Lammers: "Ik had als kweker al wel vaker gehoord van 'taxus voor kanker' en kwam in contact met stichting Vergroot de Hoop. Die wilden hier op de begraafplaats wel grote bakken plaatsen, om het afgeknipte taxusgroen in te verzamelen. We hebben hier wel een kilometer aan taxushagen. Die zaterdag na de kermis hadden we drie hoveniers ingehuurd voor het knippen. Daarnaast waren er een aantal vrijwilligers van Varssevelds Belang. Ook Joppe, Coline en Alintay, de drie jonge zaterdaghulpen uit mijn eigen kwekerij, wijkcoördinator Sonja Vink en vaste vrijwilliger Wim Beunk waren van de partij. Een bewerkelijk klus, taxus moet je op doeken opvangen, schoon aanleveren."
Lammers: "Ik heb alle medewerkers van die dag gevraagd naar een bestemming en men was het erover eens dat het een aan kanker gerelateerd doel moest zijn. Zo kwamen we uit bij Stichting Nina."


ww.stichtingnina.nl