Anneke en Johan Nieuwenhof met dochtertje Phiene tonen het vermissingsbericht van poes Kees. Foto Reinier Kroesen
Anneke en Johan Nieuwenhof met dochtertje Phiene tonen het vermissingsbericht van poes Kees. Foto Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Verdwenen katten zorgen voor raadsels

ULFT – Alhoewel de vermissing van een kat of poes aan de orde van de dag is, lijkt er in Ulft momenteel sprake van een tendens. Reden voor Anneke en Johan Nieuwenhof de publiciteit te zoeken. Zelf zijn de bewoners van de Parkstraat sinds 12 oktober op zoek hun vermiste, nog jonge Cypers, luisterend naar de naam Kees. Amivedi uit Doetinchem, het meldpunt voor vermiste huisdieren noemt het op zijn minst opvallend, dat ze alleen al de afgelopen weken vijf opmerkelijke meldingen van katteneigenaars uit deze regio binnen kregen.

Door Reinier Kroesen

Anneke: "We hebben onze kat Kees gekocht als jongen, maar de dierenarts kwam erachter dat het een meisje was. We wilden de naam niet veranderen, dus werd het poes Kees. In september is ze één jaar geworden, ik kreeg haar in november vorig jaar, voor mijn verjaardag. Op 11 oktober liet ik haar overdag zoals gebruikelijk naar buiten. Ze loopt normaal niet ver rond, niet verder dan onze tuin en de achterliggende Tuinstraat. Die avond kwam ze niet terug voor haar schoteltje vlees. Je kunt stellen dat ze sinds 12 oktober echt weg is. Een aanrijding lijkt niet zo aannemelijk, wekelijks bel ik met de dierenambulance. Bij Kees is een chip onder de huid geïmplanteerd, dus ze is heel goed traceerbaar. Ze zou ook bij mensen in huis kunnen zijn genomen, dat weet je gewoon niet."
Anneke en Johan hebben echter reden om niet gerust te zijn op een goede afloop. Ze belden met Amivedi, het meldpunt voor vermiste en gewonde huisdieren. "Die mevrouw zei: alweer een kat uit Ulft! Ze gaf nog wel de tip om bij mensen in de buurt naar in aanbouw zijnde schuren te kijken, daar gaan jonge katten nog wel eens in zitten."
Er blijken meer vergelijkbare gevallen in de directe omgeving. "Ook buurvrouw Laura Jansen was in dezelfde periode haar kat kwijt. Dat dier is inmiddels sterk vermagerd terug gevonden aan de Cappettilaan."
Inslapen
Ondertussen postte Marije Derksen (omgeving Dierenriem/Jupiter) 2 november op Facebook een bericht over poes Pöpke. Die was een dag eerder met ontvelde achterpootjes thuis gekomen. Later meldde Marije dat ze haar toch heeft moeten laten inslapen. "Nadat het verband eraf was duidde alles op het afsterven van de poten. Amputeren was in onze ogen geen optie, ondanks pijnstilling, antibiotica en rust ging het toch mis."

Amivedi Doetinchem beheert een bestand met vermiste en gevonden huisdieren. Mathilde Knevel van die instantie daarover: "De afgelopen weken kregen we vijf meldingen uit Ulft, en dat is veel. Ter vergelijking: uit het toch veel grotere Doetinchem kwamen er in diezelfde periode slechts drie telefoontjes van verontruste katteneigenaars." Een medewerkster van het Belvédère Poezenpension in Gendringen bevestigt telefonisch, dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor een regionaal actieve 'kattenmepper'. Hoe dan ook, Anneke en Johan hopen vooralsnog op terugkeer van Kees.

Wie tips of informatie heeft over de grijszwart gestreepte eenjarige Cyperse kat (witte voetjes, wit snuitje en bef) mag de eigenaars mailen: ja@concepts.nl.