Flyer Hike bij De Waggel. Foto: PR
Flyer Hike bij De Waggel. Foto: PR Foto: Foto: PR

HIKE terug naar 'gezelligheid, bier en bitterballen'

DOETINCHEM/NIJMEGEN – Coverband HIKE gaat op kroegentocht. In de herfst en de winter zal de band zo'n dertig kroegen in Oost-Nederland aandoen voor intieme optredens. Oftewel: XL-sfeer in XS-setting. Het eerste optreden staat gepland op zaterdag 7 november.

HIKE is al twee keer uitgeroepen tot beste feestband van Nederland. Die titel levert overigens misschien wel een beetje een vertekend beeld op. HIKE is in eerste instantie namelijk een coverband die zich richt op hits van vroeger en nu. Van U2 tot Queen, van Normaal tot Kensington, van Joe Cocker tot Rage Against The Machine. En ja, voor een feestnummertje draaien de heren ook hun hand niet om, maar verwacht zeer zeker niet de hele avond hoempapa.
In de lente en in de zomer treedt de band op in feesttenten en in discotheken, maar in de herfst en winter is het meestal wat rustiger. En dat is niks voor de podiumdieren van HIKE. Daarom besloten ze om het eens in de cafés te proberen.

Bassist Remco Wijnands: "We hebben een fotootje laten schieten in een kroeg. Met bier en een pakje kaarten erbij en dat plaatje hebben we daarna op onze Facebookpagina gezet. Met de vraag: 'In welk café moeten we per se gaan spelen?' Binnen een paar dagen was dat bericht meer dan 50.000 keer bekeken. Er waren honderden cafés getagd. Na één week stonden er al 22 boekingen. En inmiddels zijn het er dertig. En er komen er nog wat bij, maar veel ruimte is er niet meer. Ja, dat vinden wij best een succes. Wij waren al blij geweest met tien optredens!"

HIKE raast al sinds 1998 door het Nederlandse muziekcircuit. De band heeft al meer dan tweeduizend optredens op haar naam staan. In 2013 brachten de heren van HIKE hun eerste CD uit met eigen werk, en de hitsingle 'Lekker lekker in de zon' bereikte binnen no-time 1,5 miljoen hits op YouTube. Naast Wijnands bestaat HIKE tegenwoordig uit zanger Robin Slutter, gitarist Michael Kock, drummer Willem Kossink en toetsenist Joost Raben. Die rolverdeling is overigens allesbehalve in beton gegoten. De heren wisselen vaak en graag van rol. Een optreden van HIKE is altijd weer even uitbundig en energiek, en kenmerkt zich ook door het vakmanschap en perfectionisme van de musici. Voor verfijnd vijfstemmig koorwerk zijn de mannen niet bang.

Intiem
"We hebben er veel zin in", stelt Wijnands. "Fijn weer terug naar de basis. Lekker intiem. Als het aan ons ligt niet eens op een podium, maar gewoon lekker op de barkruk. We gaan ons repertoire iets aanpassen aan de setting. Vandaar dat we bijvoorbeeld ook nummers van Joe Cocker en Toto hebben ingestudeerd. Echte kroegmuziek!"

Vorig jaar ging HIKE verder met nieuwe zanger Robin Slutter. Ook toetsenist Joost Raben werd aan de line-up toegevoegd.

"Om onze nieuwe bezetting voor te stellen aan het publiek hebben we eerst getoerd onder de naam HIKE – The Next Level. Met een nog grotere show en productie. En dat was een groot succes. Overal waar we stonden, zijn we opnieuw geboekt. Dat zegt wel voldoende. Nu zoeken we de andere kant van het spectrum op. Gezelligheid, bier en bitterballen!"