Brugwachter Peter wijst op de lage waterstanden; Kan de Sint Terborg wel bereiken? Foto: PR
Brugwachter Peter wijst op de lage waterstanden; Kan de Sint Terborg wel bereiken? Foto: PR Foto: Foto: PR

Laag water bedreigt aankomst Sinterklaas in Terborg

Brugwachter Peter roept op tot actie!

TERBORG - Iedereen heeft in de krant kunnen lezen hoe weinig water er in onze rivieren staat. En die lage waterstand levert grote problemen op voor de aankomst op zaterdag 21 november van Sinterklaas in Terborg.

Al wekenlang volgt Brugwachter Peter met grote zorgen de hoogte van het water in de Oude IJssel. En al die tijd ziet hij hoe het water steeds lager komt te staan. "Als het nog meer gaat dalen hoef ik de brug niet eens meer open te doen voor de boot van Sinterklaas. Dat kan hij er zo wel onderdoor varen", moppert Brugwachter Peter. Maar hij weet ook wel dat dat helemaal niet gaat. Als het water zo laag staat, dan schraapt de boot over de bodem van de IJssel en dan komt hij niet verder dan Gaanderen.

En het beloofde zaterdag juist zo'n een feestelijke dag te worden in Terborg. Sinterklaas zou zijn boot om 13.30 uur weer aanleggen aan de steiger bij de brug over de Oude IJssel. En dan zou de Sint met al zijn Zwarte Pieten, met heel veel taai-taai en marsepein en duizenden cadeautjes in Terborg aan wal gaan. Het zou heel gezellig zijn op de kade. Er zou muziek zijn; voor de kinderen zou een mooi toneelstuk te zien zijn, getiteld 'Hoe Piet zo zwart werd'. Spelers van theaterschool Gekkoo! zouden dit stuk gaan spelen. En alles zou natuurlijk weer aan elkaar gepraat worden door de Terborgse Diewertje Blok: Kim Verwaaijen.

Maar nu kan dat allemaal misschien niet doorgaan. Brugwachter Peter wil nu dat alle kinderen in actie komen om het toch door te laten gaan. Hij heeft een slim plan bedacht waardoor het misschien kan gaan lukken om voldoende water in de IJssel te krijgen. "Kijk," zegt de Brugwachter bedachtzaam, "Als het water te laag staat is er dus te weinig water in de IJssel. Dus moet er meer water in de IJssel komen. Hoe gaan we dat doen? Met emmers natuurlijk! Zoals we vroeger branden geblust hebben, zo kunnen we ook water naar de Oude IJssel dragen. Als alle kinderen die zaterdag komen kijken nou eens een of twee emmers water meenemen naar de Oude IJssel en dat water in de IJssel gooien, nou dat moet het gek lopen als het water niet gaat stijgen."

Op dit initiatief hebben de ondernemers van Terborg meteen positief gereageerd. "Eindelijk iemand die niet gaat klagen, maar die meteen actie onderneemt", reageert Lucy Groot Nibbelink opgelucht. "En wij gaan hem helpen! Zaterdagmorgen kunnen kinderen die zelf geen emmertje hebben en toch willen helpen Sinterklaas in Terborg aan te laten komen, van 10.00 tot 11.00 uur op het Jorisplein een of twee emmertjes komen versieren. Die kunnen ze dan vullen met water en meenemen naar de Oude IJssel. Als we er allemaal de schouders onderzetten, dan moet dat toch lukken?"
Als genoeg kinderen komen helpen kan het allemaal toch nog goed komen in Terborg.


Erik ter Voert Prins Metwaldus 53

SILVOLDE - In de overvolle zaal van 'Het Molentje' is zaterdagavond 14 november kroegbaas Erik ter Voert gepresenteerd als Prins Metwaldus de 53-ste, met in zijn gevolg adjudanten Bertroy Navis en Nick Gries. De prinspresentatie stond dit jaar in het teken van D-Day, doorspekt met de humor van 'Allo, Allo'. De opkomst van Prins en Adjudanten deed de zaal bijna uit zijn voegen barsten. Motto is: 'Mooi dat 't kan'. En dat laat zien dat de drie heren zich vol enthousiasme storten op een jaar lang heersen over het Metworstvolk.

Afscheid werd genomen van Prins Metwaldus de 52-ste, Sjoerd Sprenkelder, die met zijn adjudanten, zus Dieske en broer Mark, het afgelopen jaar voorop gingen in de polonaise. Voorzitter Peter Pruijn roemde het supertrio omdat ze het totaalcarnaval fantastisch hadden uitgedragen. Met hun ouders toonden ze de saamhorigheid binnen het gezin Sprenkelder, dat het hele jaar in touw is geweest om het carnaval voor iedereen tot een geweldig feest te maken. Secretaris Jos Onstein gaf na 22 jaar het stokje door aan Sander Klomberg. Nota bene op 11-11 liet hij zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Jos werd geroemd om zijn rood/wit hart, zijn loyaliteit, betrokkenheid en zijn punctualiteit. De notulen van de vergaderingen waren vaak al eerder via de mail verzonden, dan dat de deelnemers aan de vergadering thuis waren. Jos werd geëerd met de Gouden Metworstspeld, waarmee hij erelid van de Metworst wordt, en zo hoort bij de 'Saucisson d'Honneurs'.
De avond had daarnaast een afwisselend programma van buut, met dit jaar voor het eerst op het Metworstpodium uit eigen gelederen HaHa, Daan Mulder en Tom Gregoor, en muziek van de Kroezenhökers. Na het officiële programma ging het feest tot in de kleine uurtjes door in het café.

Foto: PR