Sinterklaas ontvangt kinderen in de Popzaal. Foto: Reinier Kroesen
Sinterklaas ontvangt kinderen in de Popzaal. Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Stormachtige entree Sint op Zwarte Plein


ULFT – Zijn aankomst zal niemand ontgaan zijn, al was het alleen maar vanwege de al wekenlang aanzwellende discussies rond de kleur van zijn trawanten. En, in de aanloop naar 14 november werden in het Sinterklaasjournaal van Dieuwertje Blok ook nog eens de 'Witte Wieven' in het sinterklaasverhaal geïntroduceerd, wat zowel menig kind als ouder weer slapeloze nachten bezorgde.

Ook in Oude Ijsselstreek verscheen de Sint al op diverse plekken met zijn Pieten. Na de aankomst van de goedheiligman in Ulft op het Zwarte Plein, waar zijn boot aanmeerde, ging het gezelschap naar de warme Popzaal in de DRU Cultuurfabriek. Daar ontmoetten de Ulftse kinderen de Sint.

Zie ook pagina

Door Reinier Kroesen

Enfin, Sinterklaas is dus weer in het land, zaterdag was de landelijke intocht in Meppel, zondag werd hij zoals gebruikelijk overal lokaal ingehaald. Zo meerde de Sint in Ulft aan, zo rond de klok van twee uur aan de oever van de Oude IJssel, om voet aan wal te zetten op het Zwarte Plein. En dat bleek nog niet zo eenvoudig. Door de stormachtige wind en de sterke stroming lukte het de kapitein van de boot in eerste instantie niet aan de kant te komen. Een periode lang werd er van links naar rechts gelaveerd. Een plezierjacht dat even eerder al enkele pieten aan land had gebracht fungeerde uiteindelijk als duwboot. Met behulp van enkele touwen werd het schip tegen de wal aan getrokken.

Wat volgde was een kletsnatte ontvangst, toen op dat moment ook nog eens de hemelsluizen open werden gezet. In de stromende regen heette wethouder Kuster, snel voorzien van een paraplu de Goedheiligman welkom op het podium. Daarna was het zaak om zo snel mogelijk het zwarte door paardjes getrokken koetsje te bereiken. De huif bood enig beschutting onderweg richting de DRU-Popzaal. Daar hield Sinterklaas auditie waarbij de jongsten hem een handje konden geven en pepernoten overhandigd kregen. Her en der klonk enig gemor vanwege de lange wachtrijen, waarschijnlijk besloten veel ouders met hun kroost gelijk naar dit droge onderkomen te gaan, in plaats van een plekje te zoeken aan de route onderweg. Rond vier uur keerde de rust terug en kon de Sint aan het echte werk beginnen.