Patric Aalders, verdiept in de geschiedenis van de Oranjes. Foto: Martin Pragt
Patric Aalders, verdiept in de geschiedenis van de Oranjes. Foto: Martin Pragt Foto: Martin Pragt

Patric Aalders co-auteur van boek over geschiedenis van de Oranjes

Over geschiedenis van Oranjes

GENDRINGEN - Donderdag 19 november is de datum waarop de vernieuwde versie van het boek 'De geschiedenis van Oranje' verschijnt. In 2011 verscheen de eerste versie van het complete overzicht van de Oranjefamilie. "De geschiedenis vernieuwt steeds", vertelt Patric Aalders uit Gendringen, co-auteur van het nieuwe boek. In alle boekwinkels zal het boek dan te verkrijgen zijn.

"Het begon allemaal bij het zien van de televisieserie Willem van Oranje. Het boeide me zozeer dat ik besloot een spreekbeurt op school te houden over de Oranjes," legt Aalders uit.

Interesse
Dat was het begin van een bijzondere interesse voor de geschiedenis van onze koninklijke familie. "Aanvankelijk las ik allerlei boekjes over het koningshuis en de historie, maar ik ging me steeds meer in de exacte geschiedenis verdiepen. Toen in 2011 de aankondiging kwam van het boek De geschiedenis van Oranje, geschreven door Gerben Graddesz Hellinga, wierp ik me op als tegenlezer. Ik las het manuscript minutieus door en voorzag hier en daar de tekst van kanttekeningen en commentaar. Ik kon mijn kennis en interesse voor de Oranjes hier op een fantastische manier laten gelden, zodat het besluit viel om mij als co-auteur te benoemen", vertelt Patric Aalders trots. En, jawel, voor in het boek prijkt zijn naam in grote letters.

'Een feitelijk overzicht van de Oranjes'

Geschiedenis vult zichzelf steeds aan. Wat vandaag geldt is morgen alweer geschiedenis. In de loop van de jaren is er dan ook het een en ander veranderd in het koningshuis. "Willem-Alexander is koning geworden, Prins Friso is overleden en Beatrix is weer gewoon prinses."

Nieuwe inzichten
Het is een aantal veranderingen die in het boek moesten worden opgenomen. Het bestuderen van de geschiedenis leidt ook tot andere kennis en nieuwe inzichten. Op dat gebied is het hele boek aangepast. Hoofdstukken zijn soms gedeeltelijk herschreven maar soms ook helemaal vernieuwd. Andere delen zijn in zijn geheel verdwenen. "Ook in de afbeeldingen zie je veranderingen. Er zijn nieuwe, informele foto's van het huidige koningshuis geplaatst. Er zijn zelfs een paar foto's van mezelf toegevoegd."
In de loop van de jaren heeft Patric Aalders aan 10 boeken meegewerkt, waarvan twee boeken als co-auteur. "Dat is best veel, omdat het allemaal in de avonduren en weekenden moet gebeuren. Aan dit boek heb ik drie maanden gewerkt. Het boek 'de geschiedenis van Oranje' kent 50 hoofdstukken en er worden 59 mensen in beschreven."

Toepasselijker
Soms is een beschrijving als paar toepasselijker. Daar heb ik dan ook voor gekozen in een aantal gevallen. Ik begin te schrijven vanaf de 12e eeuw en ga door tot de huidige tijd." vertelt Aalders over het boek. "Ik heb zoveel mogelijk feitelijk materiaal gebruikt om te vermelden. Meningen, visies en beweringen heb ik zoveel mogelijk vermeden. Als het toch is beschreven, zijn ze als zodanig benoemd. Ik wilde een boek maken waarin een feitelijk overzicht van de Oranjes te vinden is. Daarin schuilen al verrassingen genoeg. Om die te ontdekken moet je het boek maar eens lezen!" Dat kan! … vanaf donderdag!