Asbestsanering door mannen in witte pakken. Foto: PR
Asbestsanering door mannen in witte pakken. Foto: PR Foto: Foto: PR

Voorlichting over leefbaar buitengebied centraal tijdens informatiebijeenkomsten

Internet, asbest en groene energie op agenda

Door Reinier Kroesen

VARSSEVELD/VARSSELDER – Samen met gemeente Oude IJsselstreek houdt LNAGRO 'de Ondernemerij' informatiebijeenkomsten met als thema 'Leefbaar Buitengebied'. Vooral bedoeld voor ondernemers en bewoners van het hele gemeentelijke buitengebied. Twee avonden, op 2 december in het Borchuus in Varsseveld en op 9 december in 't Dorpshuus in Varsselder.

Aan de orde komt onder andere het aanstaande verbod op asbestdaken, subsidiemogelijkheden voor sanering en traag internet. De Achterhoekse Groene Energie Maatschappij gaat in op al dan niet investeren in zonnepanelen.

'Asbest eraf, zonnepanelen erop'

Anton Legeland en Koen Nieuwenhuis vormen samen LNAGRO de Ondernemerij. Geven advies en begeleiden zaken als asbestsanering, energiebesparing, zonnepanelen, snel internet en functieverandering of sloop van stallen, boerderijen of bedrijven. Specifieke onderwerpen waar vooral inwoners van het buitengebied mee te maken krijgen. Sinds december 2014 zijn ze gevestigd aan de Pastoor Vernooijstraat in Ulft. Nieuwenhuis: "We houden op twee verschillende locaties een informatieve bijeenkomst, het programma is beide avonden gelijk."

Verbod
Een van de thema's is asbestsanering. Op de eerste dag van 2016 wordt een wet van kracht die geleidelijk aan voorziet in een verbod op asbest, dat in direct contact staat met buitenlucht. Vanaf 2024 zijn al dat type daken verboden. Lijkt nog ver weg, maar gezien de kosten van sanering, en eventueel een nieuw dak is het raadzaam nu al over die investering na te denken.
Anton: "Naar schatting ligt er op Hollandse daken circa honderdvijftig miljoen vierkante meter asbest. Sanering van grote oppervlakten kost tussen de acht en tien euro per vierkante meter (exclusief btw), kleinere daken rond de twaalf euro. De overheid heeft voor het saneringsproject tot nu toe 75 miljoen euro subsidies beschikbaar. We raden aan snel in actie te komen, voor de pot leeg is. Daarnaast loopt nog een provinciale subsidieregeling voor het project 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'."
Verder geeft de AGEM een uiteenzetting. Hoe te besparen op energiekosten, wel of niet investeren in zonnepanelen? Het Internet Huis brengt oplossingen voor het trage internet in het buitengebied ter sprake. Voorbeelden hoe het anders kan. Aanleg van het glasvezelnetwerk wordt besproken, misschien is voor gebruikers buitenaf het 4G-netwerk wel interessanter. Draadloos, wel even een router kopen, een éénmalige investering. Vervolgens tegen een vast bedrag per maand snel internetten. Het overwegen waard.

Pilot
Legeland: "Als deze bijeenkomsten voorzien in een behoefte gaan we die uitrollen over de hele Achterhoek, dit is voor ons een pilotproject." Beide avonden starten om 19.45 uur met de uiteenzetting van LNAGRO over het asbest. Dan volgen presentaties van AGEM en Het Internet Huis. Om 21.30 uur begint de forumpaneldiscussie, waar medewerkers van gemeente Oude IJsselstreek aanschuiven en vragen gesteld kunnen worden, aangaande de besproken thematiek. De toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden via de site van LNAGRO.


www.lnagro.nl