Projecties en muziek maken de show compleet. Foto: Dies Goorman
Projecties en muziek maken de show compleet. Foto: Dies Goorman Foto: Foto: Dies Goorman

Sky Motion spectaculair en uniek

DOETINCHEM – Er werd in Doetinchem nog heel wat nagepraat over de voorstelling 'Colours of the year' van Sky Motion, waarbij jongelui – op muziek dansend tegen de wand van de Catharinatoren en daarbij acrobatische toeren uithalend – van de toren naar beneden kwamen. Verrassende attributen en geprojecteerde beelden op de muur van de kerk maakten de twintig minuten durende voorstelling tot een waar theaterspektakel. Dat was op 6 september, ter afsluiting van het BuitenGewoon Stadsfeest. Niet iedereen weet dat de thuisbasis van het gezelschap Doetinchem is.

Door Josée Gruwel

Sky Motion bestaat uit acht jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Evelien Helder Sjoerd Helder, Tessa Jansen, Merel Lueb, Owen Evers en Gert Hulshoff zijn de wanddansers. Jens Helder en Luuk van Schriek zorgen voor de techniek en het opbouwen van de materialen. De dansers komen veelal uit de dans- en turnwereld. Ze bezitten kracht en conditie, zijn lichamelijk in vorm en krijgen een kick van optreden. Zo wist Evelien bijvoorbeeld als klein meisje na het eerste circusbezoek al dat ze later acrobaat wilde worden en haar kunsten aan publiek wilde laten zien en was Owen vanaf zijn zevende bij Muziektheaterschool GRID, omdat hij dan kon verrassen op een podium. De technische jongelui hebben van jongsaf affiniteit met licht en geluid, met mixen en effecten.
Evelien: "Een aantal van de dansers deed eerder ook al met ons mee, met een groep die grond- en luchtacrobatiek en af en toe een wanddansvoorstelling verzorgde. Maar die groep stopte. We begonnen met Sky Motion toen de organisatie van 'Didam op Stelten' vroeg om op te treden. We vergaderden over een thema waarmee we de sfeer wilden neerzetten, bedachten een choreografie, zochten passende muziek en beelden, maakten attributen, ontwierpen pakken en zorgden voor alle materialen. Uiteindelijk maakten we de quelijst, waarin de scènes precies staan geprogrammeerd. Twee weken oefenden we op locatie, de Mariakerk. Op 6 juni 2015 gaven we in Didam onze eerste voorstelling van 'Colours of the year'. Een abstracte voorstelling over de vier seizoenen, die een beroep doet op de creativiteit van het publiek."
Luuk: "De première in Didam was een overweldigende ervaring. We waren onder de indruk van het applaus."
"Sky Motion focust zich op verticaal dansen. Dat is uniek, want in Nederland zijn er nog maar twee gezelschappen die dat ook doen", aldus Owen. "Voor buitenstaanders lijkt het misschien gevaarlijk, maar wij werken professioneel, hebben les gehad van een professionele docent. We begonnen met oefenen in een gymzaal. De overgang naar trainen aan een toren is wennen, maar wel machtig. Bij een hoog gebouw gebruik je een lang touw. Hoe langer dat is, hoe trager de bewegingen worden en hoe verder je van het gebouw af kunt springen."
"Het bijzondere is dat bij wanddansen de zwaartekracht anders is", vervolgt Owen. "Je moet steeds je buikspieren aanspannen. In het begin vraagt dat om omdenken. Maar later gaat het automatisch. Ook moet je niet bang zijn voor blauwe plekken, want die loop je op door draaien in een klimgordel."

Catsuit
De outfit van de wanddansers bestaat uit een catsuit, een klimgordel en een carabine die vastzit aan het id (spreek uit: iedee). Het id zorgt ervoor dat de dansers naar beneden kunnen zakken. Daarnaast dragen de jongelui bij het trainen een helm. Er wordt gewerkt met gecertificeerd klimmateriaal. Voor de veiligheid koopt Sky Motion bijvoorbeeld voor iedere voorstelling nieuwe touwen.
Er wordt bij een training of een voorstelling niets aan het toeval overgelaten. Luuk: "Zo zijn we bijvoorbeeld voor een optreden met acht man twee uur bezig om vier personen in het pak te krijgen. Alles moet perfect zitten. Daarna moet er nog geschminkt en gezekerd worden."
Is er nu niets dat eng is aan wanddansen? Technicus Luuk weet het precies. "Het moment dat de danser bovenin de toren over de rand klimt. Dan zit er speling in het touw en voelt hij niet dat hij vast zit."
Eenmaal met de voorstelling bezig, houden de dansers elkaar voortdurend in de gaten en praten met elkaar. Evelien: "We tellen, geven commando's als 'Nu salto'."
Het liefst geeft Sky Motion een paar optredens per jaar. "Dat is onze wens. Daarvoor hopen we naar het festival en de beurs in Ieper (België) te gaan. Daar zijn veel programmeurs aanwezig. Daarnaast zijn we op zoek naar nieuwe dansers, liefst met turn- en/of dansachtergrond, en een technicus. Ook willen we dolgraag een vaste oefenlocatie: een gebouw dat zich leent voor wanddansen."


www.sky-motion.nl