De inrichting van de 'groene oase' in Varsseveld. Foto: Walter Hobelman
De inrichting van de 'groene oase' in Varsseveld. Foto: Walter Hobelman Foto: Walter Hobelman

Aangestampt puin wordt groene oase

Burgerinitiatief werpt vruchten af

Walter Hobelman

VARSSEVELD - Het was de omwonenden al jaren een doorn in het oog; het braakliggend terrein achter de sporthal/turnhal in Varsseveld. Maar om allerlei redenen kwam er geen verandering in de situatie. Totdat begin dit jaar opeens alle stukjes op hun plek vielen en er schot in de zaak kwam. Afgelopen woensdag was het moment om deze rotte plek in de kom van Varsseveld feestelijk in gebruik te nemen. Wethouder Van der Wardt verrichtte de laatste formele handeling door een boom te planten en voegde daarmee als kraanmachinist weer een nieuwe regel aan zijn CV toe.

"Het weer gooide de afgelopen dagen wat roet in het eten, maar zoals men kan zien, is het project zo goed als afgerond. De komende dagen worden de laatste details afgewerkt en dan is de klus echt geklaard", aldus Adrie Bout, de trotse en opgeluchte voorzitter van Varssevelds Belang. "Er is in korte tijd veel werk verzet en mede dankzij de uitstekende medewerking vanuit gemeente Oude IJsselstreek is dit project wonderlijk snel uitgevoerd", blikt Bout tevreden terug.

"Begin dit jaar werden wij door de wethouder aangespoord om een plan te maken voor het terrein. Burgerparticipatie is de nieuwe manier waarop de gemeente bewoners wil betrekken bij hun eigen woon- en leefomgeving en wij werden uitgedaagd om vanuit dat oogpunt een plan op te stellen voor dit terrein. We zijn als Varssevelds Belang toen gaan praten met de omwonenden, basisschool de Meeander, mensen van de sporthal, de Algemene Oranjevereniging en hebben gezamenlijk een schetsplan opgesteld. Dat plan is nog voor de zomervakantie ingediend en goedgekeurd zodat we na de zomervakantie direct konden beginnen. En zoals je kan zien met groot succes", aldus Bout.

"Wij vinden het belangrijk dat dit terrein er fatsoenlijk bij ligt en multifunctioneel te gebruiken is", voegen de buurtbewoners Kees van Liere en Ronnie Toebes hier aan toe. "De school kan het gebruiken voor sport- en spelactiviteiten, de kermis kan er plaatsvinden op een betere ondergrond dan in het verleden en ook voor andere evenementen is het terrein nu goed bruikbaar." Beide buurtbewoners zijn zeer tevreden met het resultaat. "Als komend voorjaar het gras opkomt en de beplanting tot bloei komt dan weet je niet wat je ziet', aldus Kees. "We hopen dan wel dat hondenbezitters rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid van het veld en hun hond alleen in de begroeiing aan de rand hun behoefte laten doen."

Ook wethouder van der Wardt is zeer tevreden. "Hiermee wordt zichtbaar dat burgerinitiatieven tot mooie resultaten kunnen leiden. Als gemeente sturen we mee, denken we mee en dragen we zorg voor een snelle ontwikkeling van de plannen, maar de invulling ligt voor een groot deel bij de direct betrokkenen. Burgerparticipatie geeft ons mogelijkheden om efficiƫnter te werken en de betrokkenheid van burgers bij hun directe woonomgeving te bevorderen." Van der Wardt spreekt lovende woorden uit richting de werkgroep en noemt het terrein een verrijking voor Varsseveld.

Meeander-directrice Petra Bruil sluit zich bij alle lovende woorden aan. "Voor ons is de verkeersveiligheid natuurlijk erg belangrijk. Die is nu aanzienlijk verbeterd. En het is ook goed om de kinderen te laten zien wat er gebeurt als mensen gezamenlijk ergens de schouders onder zetten en om elkaar geven."

De komende dagen worden de werkzaamheden van het Van Pallandterrein aan de Hofkampstraat definitief afgerond.