Overleg over toerisme op het DRU Park. Foto: Walter Hobelman
Overleg over toerisme op het DRU Park. Foto: Walter Hobelman Foto: Walter Hobelman

Toerisme sector Oude IJsselstreek zet zichzelf op de kaart

OUDE IJSSELSTREEK - De vrijetijdseconomie in de regio Achterhoek is een groeiende business. En terecht, want de Achterhoek heeft zóveel moois te bieden, dat het jammer zou zijn als daar alleen de inwoners van kunnen genieten. Daarom ontwikkelt een aantal partijen binnen de vrijetijdssector plannen en campagnes om de Achterhoek nog duidelijker en meer herkenbaar onder de aandacht te brengen in de rest van Nederland en daarbuiten.

Op 27 oktober en 19 november is door ondernemers en organisaties in de vrijetijdssector van Oude IJsselstreek gewerkt aan een toeristisch uitvoeringsplan voor deze gemeente. "Deze dagen zijn onderdeel van een groter verband. Het doel is om bestaand aanbod en nieuwe plannen en ideeën te coördineren en te bundelen. Als dit in iedere gemeente gebeurt, kunnen we de Achterhoek nog beter als herkenbaar toeristisch gebied promoten", aldus Mira Nouwt, die namens Achterhoek Toerisme verantwoordelijk is voor de marketing en productontwikkeling in gemeente Oude IJsselstreek.
De 'toeristische netwerk- en ambitiedagen' zijn een gezamenlijk initiatief van de VVV Oude IJsselstreek, het Platform Toerisme, Oude IJsselstreek en de stichting Achterhoek Toerisme. "Vier partijen, die allemaal vanuit hun eigen visie en expertise bezig zijn met het ontwikkelen van het toerisme. Tijdens de eerste brainstorm dag, waar zo'n 70 geïnteresseerden op af kwamen, bleek al snel dat er wel heel veel gebeurt, maar dat er ook nog teveel langs elkaar heen wordt gewerkt en er geen heldere focus is. Ondernemers weten niet waar ze moeten zijn met specifieke vragen, organisaties zijn soms bezig om allemaal hetzelfde wiel uit te vinden en een structurele gezamenlijke aanpak ontbreekt", schetst Nouwt.
"Maar het is mooi om te zien dat we in twee dagen al goede stappen hebben gezet om dit beter te gaan doen. De eerste dag is er vooral kennis gemaakt en zijn wensen en ambities uitgesproken door de diverse partijen. In de tweede sessie is er concreter gewerkt aan het benoemen en in de grondverf zetten van initiatieven om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Daarnaast is er een grote behoefte aan het verbeteren van de (online) informatievoorziening. En er is een aantal thema's benoemd waar we ons de eerst op willen richten; aandacht voor kinderen en grensoverschrijdende samenwerking."
Het plan is geopperd om een toeristisch-recreatieve ondernemersvereniging op te richten waar ondernemers uit de sector elkaar beter kunnen vinden, de samenwerking kunnen zoeken en kennis kunnen delen. "Er is grote behoefte aan het beter coördineren van alle activiteiten en informatie. Primair is dit natuurlijk de taak van de VVV en Achterhoek Toerisme, maar ook de gemeente Oude IJsselstreek en de sector zelf zouden daar een rol in kunnen spelen, om de mooie diversiteit van de gemeente te laten zien", meent Nouwt. Naast deze, meer organisatorische zaken zijn er ook plannen geopperd om na te gaan denken over bijvoorbeeld een trekpontje over de Oude IJssel.