Bijschrift foto: Het jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen is klaar voor Kerst. (Foto: Ulftse Nachtegalen)
Bijschrift foto: Het jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen is klaar voor Kerst. (Foto: Ulftse Nachtegalen) Foto: PR Ulftse Nachtegalen

Vier keer kerst met de Ulftse Nachtegalen in regio

ULFT – Wie met de klanken van de Ulftse Nachtegalen, onder leiding van Ben Simmes en Lizette Tijdink, de kerst in wil gaan, kan maar liefst vier keer genieten.

Door Josée Gruwel

Allereerst zingt het jeugdkoor bij het concert van mannenkoor Arti Sacrum. De Nachtegalen brengen er samen met sopraan Petra Fröhlich een aantal Duitse en Nederlandse kerstliederen die speciaal voor deze gelegenheid door Ben Simmes zijn bewerkt. Daarnaast zingt het jeugdkoor haar mooiste Franse, Engelse en Latijnse kerstliederen, waarbij Jelmer Simmes (viool) enkele liederen begeleidt.
Julian (piano) en Jelmer (viool) Simmes laten het publiek wegdromen bij een nieuw ingestudeerde kerstmedley en bij de beroemde Roemeense volksdansen van Bela Bartok. Alle uitvoerenden sluiten het concert af met het ultieme kerstlied Stille Nacht. Dat gebeurt op zaterdag 12 december, in de H. Georgiuskerk in Terborg. Aanvang is om 19.30 uur, de entree 7,50 euro.

Huis Bergh
In Huis Bergh in 's-Heerenberg is een exclusief kerstconcert, waarbij zanger John van Halteren zal integreren in de koorklanken van vocaal ensemble Luscinia en het jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen. Al ruim dertig jaar vormen Ben en John een ware muzikale symbiose waarbij ze elkaar haarfijn aanvoelen en een eenheid vormen met de uitvoerende koren. John van Halteren is geboren in Ulft, is oud-lid van de Ulftse Nachtegalen en is al weer jarenlang werkzaam als koorlid van de wereldbefaamde Nationale Opera in Amsterdam.
Nog slechts enkele kaarten zijn voor dit concert te bestellen via Huis Bergh.
Dit concert is zondag 13 december in Huis Bergh, vanaf 16.30 uur. De entree bedraagt 19 euro en 16 euro voor vrienden van Huis Bergh.

Sint Antoniuskerk
Het grote traditionele kerstconcert in de prachtige akoestiek van de Sint Antoniuskerk in Ulft wordt dit jaar georganiseerd door de Ulftse Nachtegalen. Voorzitter Grada Heikamp vertelt: "Het kinderkoor, met dirigente Lizette Tijdink, het jeugdkoor en Luscinia treden er voor het eerst nadat de kerk 'gesloten' is weer op. Dat is bijzonder."
Het Ulfts Gemengd Koor, met dirigent Gerard Rutjes, is het gastkoor. Tijdens dit concert zal Ben Simmes, bij verhindering van pianist Henk Bennink, het gemengde koor begeleiden op de piano. ,,Dit concert biedt afwisseling en variatie alom", aldus Simmes. ,,Oorstrelende muziek van Tavener, Britten en Haydn door de Nachtegalen en van Rutter, Bruch en Homilius door het Ulfts Gemend Koor. Prachtige kerstliederen uit allerlei landen klinken er. Met drie schitterende kerstliederen wordt door beide koren samen het concert afgesloten: Candle Light Carol, Cantique de Noël en een bijzondere bewerking van Stille Nacht." Na het concert is er een meet & greet, met vuurkorven buiten, koffie en thee en glühwein.
Dit is op zondag 20 december, in de St. Antoniuskerk Ulft. aanvang is om 16.30 uur en de entree 10 euro.
Voorverkoop kaarten bij Primera Ulft en de bakkerijen Hendriks in Ulft, Ebbers in Terborg en Ten Have in Silvolde.

Paskerk
De plechtige nachtmis in de Doetinchemse Paskerk wordt verzorgd door de drie koren van de Ulftse Nachtegalen. Naast de vaste gezangen, onder andere de Messe Basse van Fauré (met orgelbegeleiding) en het zesstemmige Gloria van Haydn (met begeleiding van viool en piano) is er ook volop ruimte om mee te zingen met de bekende traditionele kerstliederen. Simmes: ,,Uiteraard zingen de drie koren ook een aantal pareltjes uit hun omvangrijke kerstrepertoire.
Deze nachtmis is op donderdag 24 december in de Paskerk in Doetinchem; de mis begint om 20.00 uur, bij entree vrije gift.


www.ulftsenachtegalen.nl