De delegatie bespreekt 'Gendringen' aan tafel. Foto: Walter Hobelman
De delegatie bespreekt 'Gendringen' aan tafel. Foto: Walter Hobelman Foto: Walter Hobelman

Kamerleden op bezoek in Achterhoek

'Lokale vastgoed-beheerders werken soms remmend'

Walter Hobelman

OUDE IJSSELSTREEK - Op vrijdag 27 november bezochten zes Tweede Kamerleden de Achterhoek. Regio Achterhoek en Achterhoek2020 organiseerden dit werkbezoek om Kamerleden van dichtbij te laten ervaren hoe de regio actief inspeelt op de uitdaging om economisch vitaal te blijven. Hiervoor zijn goede banden met het Rijk als belangrijke samenwerkingspartner onmisbaar.

De Kamerleden Barbara Visser (VVD), Remco Dijkstra (VVD), Joyce Vermue (PvdA), Erik Ronnes (CDA), Johan Houwers (fractie Houwers) en Selçuk Öztürk (groep-Kuzu/ Öztürk) reageerden hiermee op de uitnodiging voor een werkbezoek tijdens het Achterhoeks Lentediner in Den Haag (mei 2015).

De kamerleden kregen een uitgebreid programma voorgeschoteld en brachten onder andere een bezoek aan het centrum in Gendringen.
Aan het eind van het werkbezoek was er in Doetinchem gelegenheid om een aantal kamerleden te vragen naar hun bevindingen. "Wat ik gezien heb in Gendringen was voor mij een eyeopener", aldus Erik Ronnes (CDA). "In vergelijking met Doetinchem zie ik een heel andere thematiek en andere uitdagingen. In Doetinchem heeft men vooral te maken met grote landelijke vastgoedmagnaten, terwijl het in kernen zoals Gendringen vaak ook gaat om lokale vastgoedbeheerders, die soms remmend kunnen werken en dat vind ik jammer. " Niet alleen Ronnes is van mening dat het ondoenlijk is om in alle kleinere kernen alle voorzieningen in stand te houden. "Durf keuzes te maken om jezelf als kern te onderscheiden en zoek daarbij de samenwerking met alle betrokken partijen als verhuurders, eigenaren, ondernemers en bewoners", adviseert kamerlid Selçuk Öztürk (groep-Kuzu/ Öztürk).

Uitermate positief waren beide kamerleden over de wijze waarop in de regio wordt omgegaan met de opvang van asielzoekers en statushouders. "Probeer vooral de statushouders zoveel mogelijk verspreid onderdak te bieden en voorkom clustervorming", adviseren beide heren.
Beide kamerleden zijn van mening dat er eenzijdig beeld in de media wordt neergezet rondom de opvang van statushouders en vluchtelingen. "De manier waarop men hier in de Achterhoek vooral oog heeft voor statushouders wordt onderbelicht. Zoek de publiciteit en laat zien en horen dat de Achterhoek wat dat betreft gastvrij is en een voorbeeld wil zijn voor gemeenten elders in het land", aldus Selçuk Öztürk die net als zijn collega Ronnes constateert dat de huidige regelgeving wellicht belemmerend werkt voor de Achterhoek. "Dat is iets wat wij zeker meenemen naar Den Haag. Ik denk dat er daarin nog wel een verbeterslag te maken is", aldus Ronnes.