Begrotingsdebat sleept zich voort

ULFT - Het lijkt voor 'de burger' misschien allemaal wel mosterd na de maaltijd. De gemeentebegroting over 2016 is formeel immers al goedgekeurd door de gemeenteraad op 3 november, zodat deze op tijd bij de provincie kon worden ingediend. Maar omdat er op dat moment nog geen wethouder was die de portefeuille financiën onder zijn beheer had (toenmalig wethouder Jan Finkenflügel had de dag ervoor zijn taak per direct neergelegd) werd het debat over de begroting uitgesteld tot maandag 23 en donderdag 26 november.

Door Walter Hobelman

Op maandag 23 november werd eerst Louis de Lange geïnstalleerd als raadslid namens de VVD. Hij neemt de plaats over van partijgenoot Jos Sluiter die nu als wethouder zitting heeft in het college van B&W. Er werd tevens officieel afscheid genomen van Angelique van der Meer van D66 die zich om persoonlijke redenen uit de raad terugtrok. "Ik schaam me dat ik onderdeel uitmaak van dit politieke spel" zei ze op 11 november tijdens het formatiedebat. Partijvoorzitter Hayo Canter Cremers sprak haar toe en noemde van der Meer "een volksvertegenwoordiger pur sang".
De rest van de avond werd gevuld met de algemene beschouwingen van de diverse partijen. De diverse fractie woordvoerders gaven hun partijvisie op de begroting die de titel "Sober en in balans" had mee gekregen. Opvallend is de vriendelijke toonzetting die door de partijen wordt gebruikt. Uiteraard kijken de oppositiepartijen PvdA, SP en D66 anders naar de begroting dan de coalitiepartijen Lokaal Belang, CDA en VVD, maar over het algemeen is men het redelijk met elkaar eens. Alle partijen hebben zo hier en daar wat vragen, opmerking en kanttekeningen en die worden allemaal verzameld. Daarnaast dienen D66 en SP gezamenlijk drie moties in en heeft D66 nog drie andere moties om de raadsleden nog eens goed te laten kijken naar diverse punten uit de begroting. Aan het eind van de maandagavond wordt besloten om de 'financieel technische' vragen indien mogelijk al voor de tweede debatavond te beantwoorden per brief en dan op donderdag verder te debatteren en de ingediende moties te behandelen.

Donderdagavond werd er met wat meer vuur gedebatteerd en zo links en rechts wat steken uitgedeeld. Allereerst gaf de kersverse wethouder financiën Jos Sluiter een reactie op de betogen uit de eerste avond. "Er moeten stevige en pijnlijke keuzes worden gemaakt" en "werken aan een financieel gezonde gemeente vraagt de komende jaren veel discipline en zo af en toe 'nee' durven zeggen", aldus Sluiter.

De raad is verdeeld over de OZB voor niet woningen en over het voorgestelde subsidiebeleid voor verenigingen en organisaties. De uitleg van wethouder Kuster over de vraag waarom er toch gesproken wordt over 17 procent bezuinigen op de subsidies in plaats van de eerder toegezegde 10 of twaalf procent blijkt niet verhelderend te zijn. Vooral SP en PvdA zijn voorstander van tien (of maximaal twaalf ) procent en dienen hierover een motie in. De PvdA dient ook een motie in met als doel de OZB voor 'niet woningen' te verhogen. Daarmee loopt men dan meer in gelijke tred met omliggende gemeenten en kan de reserve die ontstaat worden gereserveerd voor 'vestigingsklimaat/onderwijs'. Naast de twee genoemde moties komen er nog vier moties bij en inclusief de moties van maandag is daar nog veel over te zeggen. Daarom besluit waarnemend burgemeester de Vreeze om elf uur de vergadering te sluiten, de moties mee te nemen naar de raadsvergadering op 10 december en ondertussen wellicht al via andere wegen mogelijk verheldering te kunnen geven waardoor sommig emoties op tien december al 'afgehandeld' kunnen zijn. "We kunnen nu wel door gaan om alles zorgvuldig af te handelen, maar dan wordt het ver na middernacht en daar zit niemand op te wachten", aldus de Vreeze.

Daarmee is het debat over de begroting officieel dus nog niet afgesloten. Donderdag tien december om half acht wordt er verder gepraat in de reguliere raadsvergadering.

Tijdens de vergadering gaf waarnemend burgemeester de Vreeze ook een toelichting op het 'asielzoekersdossier'. De gemeente blijft van mening dat zij zich vooral wil richten op de opvang voor statushouders. Daarin voldoet de gemeente inmiddels aan de norm voor 2015 maar is bereid om nog meer statushouders op te vangen. Noodopvang voor bijvoorbeeld72 uur vindt de burgemeester niet humaan "maar er is nog wel steeds behoefte aan noodopvang". Samen met omliggende gemeenten is hierover voortdurend uitgebreid overleg. Dit gezamenlijk optreden noemt de Vreeze "een goede lijn" en hij pleit er voor dat niet alleen wooncorporaties als Wonion, maar ook particuliere verhuurders meewerken aan de huisvesting van statushouders.