Het bezoekerscentrum Min40Celsius bij de opening. Archieffoto: Gep Snippe
Het bezoekerscentrum Min40Celsius bij de opening. Archieffoto: Gep Snippe Foto: Archieffoto: Gep Snippe

Schutterij vindt koper voor Gildegebouw

Stichting Min40celsius nieuwe eigenaar

Door Reinier Kroesen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Het Onze Lieve Vrouwe Gilde, tegenwoordig thuis in 't Dorpshuus, is erin geslaagd een koper te vinden voor het gildegebouw, hun vroegere onderkomen. Sinds vorig jaar is het pand al verhuurd als expositieruimte aan Min40celsius. Een gelijknamige stichting wordt logischerwijs de nieuwe eigenaar. Mogelijk komt er in de loop van jaren een nieuw bezoekerscentrum bij de zandwinning in het Azewijnse Broek, waaraan het archeologisch informatiecentrum verbonden is. Dan lijkt sloop van het vroegere schuttershuis niet ondenkbaar.

De bijzondere ledenvergadering van het OLV Gilde in 't Dorpshuus had onlangs maar één agendapunt. Het bestuur bleek een koper te hebben voor het gildegebouw. Statutair gezien moesten leden echter eerst hun goedkeuring verlenen, alvorens de gang naar de notaris te maken was. Het voorstel werd door de aanwezigen unaniem aangenomen. Daarmee komt een definitief einde aan een belangrijk hoofdstuk in de gildehistorie. Sinds 1914 stond op het kavel aan de Hoofdstraat in Veldhunten het zogeheten Feestgebouw, dat in 1977 werd gesloopt en vervangen door een bouwwerk dat sinds toen bekend staat als De Tent. Met enige onderbrekingen is er op die plek bijna honderd jaar lang kermis gevierd. Drie jaar geleden kwam het multifunctionele Dorpshuus in het dorpshart tot stand waar ook de schutterij onderdak vond. Het gildehuis stond sindsdien op Funda. Architect Jan Freriks maakte als alternatief een fictief ontwerp voor een riante woning op het 5700 vierkante meter tellende kavel. Alles werd in het werk gesteld om een potentiële koper te wijzen op de mogelijkheden.

Verkoop
In de nadagen van de crisis bleek dat nog niet zo eenvoudig. Daarom is het pand sinds vorig verhuurd aan bezoekerscentrum Min40celsius, dat gelieerd is aan de zandwinning. Het gebouw herbergt nu een doorlopende expositie over geologie, landschap en evolutie van de Achterhoek, geesteskind van amateur paleontoloog René van Uum uit Gendringen. Vanaf daar zijn er regelmatig excursies met zoektochten naar fossielen in het Azewijnse Broek, waar Netterden Zand en Grind al decennialang bezig is met ontgravingen. Dick Snippe, directeur van dat bedrijf richtte samen met René van Uum, Otto Willemsen en Leontien Witjes begin dit jaar stichting Min40celsius op. Voornaamste doel was het veilig stellen van de collectie en die zichtbaar te houden voor publiek. Die stichting heeft nu aangegeven het krap veertig jaar oude schuttersgebouw te willen aankopen.

Vogelschacht
Bij de exploitant van de zandwinning leven plannen om ooit een eigen infocentrum aan de Azewijnsestraat te bouwen. In dat geval wordt De Tent waarschijnlijk gesloopt.
Wat het Gilde niet verkoopt is het driehoekige grondstuk tegenover het gildegebouw. Daar, waar jaarlijks beurtelings de cakewalk, botsautobaan en draaimolen opgebouwd werd staat nog altijd de zwartstalen schacht voor het vogelschieten.

Misschien wel tot in lengte van dagen, als allerlaatst zichtbare representant van een roemrijk Veldhuntens kermisverleden.