Koning Willem-Alexander in gesprek met Wim Klompenhouwer tijdens werkbezoek aan Varsselder. Archieffoto: Reinier KRoesen
Koning Willem-Alexander in gesprek met Wim Klompenhouwer tijdens werkbezoek aan Varsselder. Archieffoto: Reinier KRoesen Foto: Henk Klein Holte

Nominatie voor Dorpshuus

In de race voor Appeltjes van Oranje

Door Reinier Kroesen

VARSSELDER – Drie jaar geleden bracht koning Willem-Alexander (toen nog net prins) een werkbezoek aan 't Dorpshuus. Mogelijk komt het tot een nieuwe koninklijke ontmoeting. Het multifunctionele dorpsgebouw is nu de race voor een nominatieplek in de strijd om de Appeltjes van Oranje 2016.

Bij uitverkiezing reist een delegatie in mei volgend jaar af naar Paleis Noordeinde, om uit handen van koningin Máxima de prijs in ontvangst te nemen. Afgelopen maandag is de landelijke stemweek voor het publiek begonnen.
Het Oranje Fonds kent sinds 2003 jaarlijks aan drie organisaties de Appeltjes van Oranje toe. In de pers worden het ook wel de 'Oscars van het welzijnswerk' genoemd. Achterliggende gedachte is het stimuleren van maatschappelijk welzijn door middel van een prijs. Bedoeld voor organisaties die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van onderlinge maatschappelijke betrekkingen.
Winnaars ontvangen behalve een bronzen oranje appeltje, gemaakt door prinses Beatrix, een bedrag van 15.000 euro. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt op Paleis Noordeinde door koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. 'Samen zelf doen!' is het thema voor 2016.

Stemmen kan tot en met 13 december

In 2012 werd 't Dorpshuus geopend, een van de kanshebbers op een Appeltje. Een ontmoetingsplek voor jong als oud, voor Varsselder en Veldhunten, maar ook omringende plaatsen.
Alle dorpsinstanties en organisaties onder één dak. Thuisbasis van onder andere de voetbalclub, schutterij, fanfare, schiet- en toneelvereniging, ouderenactiviteiten en in gebruik als vergader- en kermislocatie. Bovenal dé ontmoetingsplek van het dorp, trefpunt om met koffie of een biertje in gesprek te blijven of komen met plaatsgenoten. In het verlengde daarvan is de dorpswebsite opgezet, een digitaal dorpshuis.

Selectieprocedure
De veertig kandidaten voor de Appeltjes van Oranje zijn evenredig verdeeld over de vier windstreken. Uit nog eens acht overzeese initiatieven is al een keuze gemaakt. Van 7 tot en met 13 december 2015 kan het publiek op de site van het Oranje Fonds stemmen op één van de kandidaten.
Die uitkomst bepaald voor vijftig procent de totaaluitslag.

Op een landelijke selectiedag begin volgend jaar presenteert ieder zich aan andere kanshebbers en jury, de andere helft van de score. Dan worden gelijk de tien finalisten bekend, het Oranje Fonds selecteert daar dan de drie winnaars uit.

Stemadvies
Wim Klompenhouwer, voorzitter van dorpsbelangenvereniging VDVV roept iedereen in de regio op te stemmen op 't Dorpshuus.
"Onze samenwerking heeft een vitale dorpsgemeenschap opgeleverd, die opkomt voor haar eigen toekomst. Dreiging van krimp is hiermee omgezet in het benutten van kansen binnen het dorp met haar vele verenigingen. We hebben koning Willem-Alexander als beschermheer van het Oranje Fonds tijdens een werkbezoek in juni 2012 letterlijk in onze keuken mogen begroeten. Nu zou het voor alle vrijwilligers het allergrootste compliment zijn, om van koningin Máxima het Appeltje van Oranje 2016 te ontvangen."


www.oranjefonds.nl/appeltjes