Wijnand Smits (Auto Bedrijf Gendringen), Sjaak Reulink (A.B. Willemsen Silvolde) en Freddy Huls (Autoservice Huls Breedenbroek).  Foto: Reinier Kroesen
Wijnand Smits (Auto Bedrijf Gendringen), Sjaak Reulink (A.B. Willemsen Silvolde) en Freddy Huls (Autoservice Huls Breedenbroek). Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Overschrijven auto nu via kentekenloketten

GENDRINGEN – Voor het overschrijven of tenaamstellen waren kopers en verkopers van auto's tot nu toe altijd aangewezen op een loket van PostNL. Sinds oktober kunnen ze daarvoor ook terecht bij een landelijke keten van zogenaamde Kentekenloketten. In de gemeente Oude IJsselstreek zijn die ondergebracht bij Automobielbedrijf A.B. Willemsen (Silvolde), Auto Bedrijf Gendringen en Autoservice Huls in Breedenbroek. Vooral handig voor consumenten die onderhands een voertuig hebben gekocht, bijvoorbeeld via Marktplaats. Medewerkers van die RDW-erkende autobedrijven kunnen tevens even meekijken tijdens de aankoop. Gelijkertijd bieden ze een pakket van (gratis) diensten en aanbiedingen die de koper meer zekerheid biedt.

Door Reinier Kroesen

Als een auto is verkocht moet het kenteken worden gekoppeld aan de naam van de nieuwe eigenaar, het zogenaamde overschrijven, of op naam zetten. Koop je bij een autobedrijf dan regelt die dat meestal, maar handel je met een particulier moet dat samen met de verkoper gedaan worden. Tot voor kort moest je daarvoor nog naar een dependance van PostNL. Sinds oktober is er een goed alternatief binnen de deskundige branche zelf. In iedere gemeente zijn minimaal drie Kentekenloketten geopend, ondergebracht bij plaatselijke autobedrijven.
Een RDW Kentekenloket is een fysieke plaats waar burgers en bedrijven hun voertuigen kunnen overschrijven, maar ook schorsen, indien die (tijdelijk) niet meer gebruikt worden. In elke aangesloten garage is altijd een medewerker aanwezig om de administratieve overdracht te regelen. Niet alleen voor auto's, maar ook voor alles wat zich op de weg begeeft en voorzien is van een kenteken. Motoren, caravans, brommers, scooters, noem maar op. Het Kentekenloket is opgezet door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dat instituut regelt onder meer de afgifte van kentekens en houdt een register bij van iedere legaal verkochte of verhandelde auto. De landelijk opererende automaterialenhandel Brezan heeft verspreid over heel Nederland in ongeveer vijfhonderd erkende RDW autobedrijven een Kentekenloket geopend.
Voor wie particulier een auto kan overnemen maar eerst nog meer zekerheid wil heeft het Kentekenloket een extra service in petto. Garagemedewerkers doen een gratis kilometercheck, of verzorgen een voordelige aankoopkeuring, diagnoserapport of APK. Ook voor de verkoper kunnen die diensten een uitkomst zijn, om er zeker van te zijn dat de wagen door accurate informatie sneller verkocht wordt. Tevens kunnen ze ter ondersteuning professioneel fotomateriaal aanleveren. Als het kenteken eenmaal is overgeschreven krijgt de nieuwe eigenaar een mooie aanbieding van het betreffende autobedrijf. Het RDW stuurt vervolgens de eerstvolgende werkdag het kentekenbewijs (kentekencard op creditcardformaat) op. De loketten van de drie deelnemende gemeentelijke garagebedrijven werken samen met Brezan Automaterialen. Het overschrijven kost overal in Nederland 9,83 euro.


www.abwillemsen.nl
www.autobedrijfgendringen.nl
www.autoservicehuls.nl