Er werd gediscussieerd over de uitkomsten. Foto: Walter Hobelman
Er werd gediscussieerd over de uitkomsten. Foto: Walter Hobelman Foto: Walter Hobelman

'Als ik oud ben wil ik wel in Terborg wonen'

Onderzoek HAN studenten biedt duidelijkheid

Door Walter Hobelman

TERBORG - In opdracht van Terborgs Belang hebben studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen een onderzoek uitgevoerd in Terborg. Dit onderzoek vormt de basis voor een nieuw 'stadsplan van Terborg'. In dit stadsplan wil Terborgs Belang de belangen van de inwoners van Terborg zo volledig mogelijk verwerken. Het stadsplan moet gaan werken als een agenda voor de lange termijn; dit alles vanuit het belang en perspectief van de inwoners van Terborg. Woensdagavond 16 december werden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt en gingen bewoners van Terborg met elkaar in gesprek over de resultaten.

"Dit onderzoek geeft ons een goed beeld van wat er op dit moment leeft onder de Terborgse bevolking. We hopen vanavond nieuwe inzichten te krijgen en nieuwe actiepunten te benoemen waarmee we met elkaar aan de slag kunnen gaan. Een leefbaar Terborg voor jong en oud, dát is ons doel", aldus Els Bakker, voorzitter van Terborgs Belang.
De studenten hebben de afgelopen maanden uitgebreide interviews gehouden met Terborgenaren van verschillende leeftijden, afkomst en achtergrond. Twee belangrijke conclusies worden al snel getrokken: Er is nog steeds een gapend gat tussen de autochtone bevolking en de grote, overwegend Turkse gemeenschap. De studenten noemen het 'verborgen racisme'. Uitzonderingen daargelaten wordt er over en weer geen contact gezocht en leven de twee culturen langs elkaar heen. Als positieve uitzondering wordt in de groepsgesprekken voetbalvereniging Terborg genoemd. "Daar vinden beide culturen elkaar wel en is er een goede sociale verhouding. Maar daarbuiten gaat ieder weer zijn eigen weg" aldus één van de aanwezigen. Ten tweede trekken de onderzoekers de conclusie dat er nog erg veel wordt gedacht 'in straten en buurten (over het spoor, achter in Terborg, centrum, et cetera)'.
Behalve de twee culturen, blijken ook 'jong en oud' elkaar maar moeilijk te vinden. "Daardoor bestaat het gevaar dat er toekomstgericht kennis en ervaring verloren gaat", aldus de onderzoekers. Het is voor veel verenigingen en organisaties een grote uitdaging om bestuursfuncties ingevuld te krijgen. "Dat is niet iets typisch Terborgs, maar speelt overal in de samenleving. Voor de nabije toekomst liggen hier echter wel uitdagingen." Een van de aanwezigen komt met het idee om 'schaduwbesturen' te formeren. "Maak duo's in je bestuur en koppel jongeren aan ouderen om hen op die manier al wat kennis bij te brengen en ervaring op te doen."
Ondervraagde jongeren geven ook aan dat ze niet weten waar ze moeten zijn als ze goede ideeën hebben of iets willen doen. "Terborgs Belang kan hierin een belangrijke rol spelen, maar de jongeren kennen het niet of nauwelijks." In de discussie hierover wordt benoemd dat hierin ook een taak is weggelegd voor ouders en opvoeders. Het bestuur van Terborgs Belang onderkend dit punt wel en Els Bakker geeft aan dat dit ook zeker een verbeterpunt is. "Vorig jaar hebben wij een aanbod gedaan en duizend euro beschikbaar gesteld voor een goed initiatief dat vanuit de jongeren wordt aangedragen. Er is nog steeds niet op gereageerd en dat vind ik jammer." Bestuurslid Albert Mulders van Terborgs Belang geeft aan dat de onlangs opgestarte BuurtWhatsApp een stap in de goede richting is. "We moeten ons meer zichtbaar maken via social media. Maar daarnaast zeker ook persoonlijk in gesprek gaan met de jongeren."
Uit de interviews komt naar voren dat men het wonen in Terborg als prettig ervaart. De woonomgeving, het aanwezige groen, de veiligheid en de goedkope huizen prijs vindt men positief. Dat mooie beeld wordt echter verstoord door de verwaarlozing van het oude centrum (de Hoofdstraat), de leegstand en de verpaupering van de Kameleon.
In de gespreksronde komt de leegstand van de Kameleon ter sprake en blijkt dat hier veel oud zeer zit bij de inwoners. "Het is ons afgepakt, de alternatieven werken niet en het is een beschamend stuk Terborg geworden", aldus een van de aanwezigen. Met wijst richting de lokale politiek, die deze avond trouwens slechts minimaal zichtbaar aanwezig is. "Deze avond is ook niet bedoeld voor een politieke discussie", meent raadslid Ton Büchner van het CDA desgevraagd. "Ik ben hier om te luisteren en inzicht te krijgen in wat er leeft in Terborg. Wat ik zie is dat net als in veel andere plaatsen in de regio en daarbuiten nog teveel wordt vastgehouden aan bestaande zaken en structuren. De waarheid van vandaag moet niet de gevangenis zijn voor morgen", meent Büchner.
De studenten zelf geven wel een eerlijk antwoord op de vraag of ze zelf in Terborg zouden willen wonen. "Dat wil ik wel als ik oud ben, maar nu nog niet", zegt een van hen. "Het is een mooi stadje, maar voor mensen van mijn leeftijd zijn er te weinig voorzieningen die ik belangrijk vind."
Al met blijkt de avond een mooie aanzet te zijn voor verdere stappen. "Er is ons veel duidelijk geworden en we gaan de komende tijd aan de slag om het stadsplan verder uit te werken en in gang te zetten", aldus Bakker. Iedereen die wil reageren kan contact zoeken via de website www.terborgsbelang.nl of bellen met Els Bakker 06-12854324.

Er werd gediscussieerd over de uitkomsten. Foto: Walter Hobelman