Wouter van der Schaar, Annemarie Martens en Maria Verheij bereiden een raadsrotonde voor. Foto: Martin Pragt
Wouter van der Schaar, Annemarie Martens en Maria Verheij bereiden een raadsrotonde voor. Foto: Martin Pragt Foto: Martin Pragt

Sluiter zet kap 950 bomen in Oude IJsselstreek door

Wethouder negeert roep betrokkenen en deskundigen

SILVOLDE - De werkgroep Kappen nou! is ernstig teleurgesteld na het gesprek met de nieuwe wethouder van gemeente Oude IJsselstreek, Jos Sluiter. Na lang uitstel vanwege het ontslag van de vorige wethouder en langdurig overleg over een nieuw college kwam het lang toegezegde gesprek over het behoud van de bomen in Oude IJsselstreek. Wethouder Sluiter achtte zich gebonden aan afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt en vertelde dat hij niet van plan is om het voornemen tot kap te wijzigen.

Wouter van der Schaar vertelt dat de wethouder het 'spoorboekje' van 2007 niet wil aanpassen aan de inzichten die in de loop van de tijd zijn veranderd. Hij wijst op het betoog van Nico Wissink, die als betrokkene en deskundige vertelde over de functie van de bomen. "Nico wist op een heldere manier te vertellen dat de bomen onontbeerlijk zijn in het oude landschap van de gemeente. Ruilverkaveling is niet aan de orde, waardoor je nog kleine stukjes bos hebt en ook kleine stukjes land. Snippergroen wordt het genoemd", vertelt Van der Schaar. Hij meent dat de achteruitgang van het landschap erg snel gaat. "Op de klimaatconferentie werd gesproken over de snelheid waarmee de natuur aan het veranderen is. In twee jaar tijd is er een urgentie gekomen om in te grijpen en de natuur te beschermen. In deze gemeente houden we ons vast aan afspraken die 10 jaar geleden zijn gemaakt", klinkt het boos.
Annemarie Martens is vanaf het eerste moment betrokken bij de werkgroep. "In 2007 heeft een extern bureau een rapport geschreven en aanbevelingen gedaan. Het advies om beleid te maken ten aanzien van groen en bomen was er daar een van. Maar nu zegt de gemeente dat er eerst wordt opgeruimd en het tienjarenplan wordt uitgevoerd en daarna maken we beleid." Dat betekent dat de kap gewoon doorgaat, het Idinkbos wordt eerst kaalgekapt en daarna verkocht", weet ze. "In het gesprek met de werkgroep werd wel duidelijk dat de kap wordt ingegeven door de hoge prijs van het hout. Dat maakt verkoop aantrekkelijk en gekapte bomen hoef je niet meer te onderhouden. Dat is dus een bezuiniging en daar is het allemaal om te doen", snuift Martens.
Maria Verheij maakt driftig aantekeningen. "We zijn hard bezig om onze bezwaren te presenteren in een raadsrotonde in februari. We moeten nu zorgen dat de raadsleden met ons mee gaan werken om de kap een halt toe te roepen. Ik moet er niet aan denken om in onze gemeente de geplande kaalslag te laten plaatsvinden! Ik denk ook niet dat toeristen, die we hier graag willen ontvangen, graag kijken naar een kaal landschap. Voor de toekomst is niemand er bij gebaat. Op de korte termijn levert het geld op. We zien dat de belangstelling en de betrokkenheid van de mensen aan het groeien is. De bomenstichting heeft nu het 1250e lid begroet. Aan ons nu om de mensen en de politici te mobiliseren. Als mensen informatie willen, of mee willen doen, of sympathie willen betuigen kunnen ze ons bereiken via annemarie_martens@planet.nl."