Vlnr: Betsie, zoon Roy en Stef Nas. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Betsie, zoon Roy en Stef Nas. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Doek valt voor buurtcarnaval in Sleegstraat

Algemeen

Ulft – De bekende carnavals- en buurtvereniging De Sleegstraat houdt op te bestaan. Oprichters Stef en Betsie Nas hebben gezien hun leeftijd en tanende belangstelling in goed overleg met zoon Roy (voorzitter) en leden besloten tot opheffing.

door Reinier Kroesen

Stef Nas (73): “Ik kom uit Beek, groeide daar op met het carnaval en kwam begin zeventiger jaren hier naar toe. In 1974 bouwden we de eerste carnavalswagen met Beekse vrienden. Een sjees met een paard ervoor, borden aan de zijkanten, alsof het een auto was. We hadden net die autoloze zondagen gehad. Een jaar later vroegen buurtgenoten of ze mee konden doen. Daaruit ontstond in 1976 de vereniging. Bijna iedereen deed mee. We hielden in onze schuur carnaval, bouwden er zelfs een stuk aan. Een periode was het zo groot dat we onderdak hadden bij zaal Aalders. Wij zijn begonnen met buurtcarnaval, later volgden De Zandzakkenstroat, Het Eksternest, De Oerianen, Het Melkvonder, De Sluuswappers. Wij waren de eersten, maar nu ook de laatsten. Met de buurtvereniging gingen we vogelknuppelen, paaseieren zoeken, barbecueën en hielden we sinterklaasvieringen.”

Stef en Betsie hebben vier kinderen, zoon Roy bleef thuis wonen en werd heel actief in het verenigingsleven. Roy: “Corona is niet de aanleiding voor het stoppen, maar we kwamen daardoor wel aan het denken of we nog door moesten. Alles vond hier thuis plaats en het is nu voor mijn ouders mooi geweest. We haalden zelf alle drank, richtten de schuur in, legden toiletvoorzieningen aan. Je bent daardoor ook al je privacy kwijt. De belangstelling neemt al langer af, al zijn er nog genoeg die mee willen doen. Maar de kar trekken, daar ontbreekt het aan. Er is veel lief en leed gedeeld, dat die balans zo goed bleef maakte dat het zo lang stand hield. We stoppen in goede harmonie met de leden, en nu kunnen mijn ouders dit nog meemaken.” Afgelopen week was de afscheidsavond, met een besteld buffet om de kas leeg te maken. Na afronding van de administratieve zaken valt voor 1 oktober het doek.