Werkgroepleden Onbeperkt Meedoen, Sandra Gosseling in gesprek met wethouder Janine Kock. Foto: Roel Kleinpenning

Werkgroepleden Onbeperkt Meedoen, Sandra Gosseling in gesprek met wethouder Janine Kock. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Oude IJsselstreek op weg naar een prijs

Algemeen

Ulft - Rolstoelers waren in de meerderheid op donderdag 2 september bij het DRU Industriepark. Daar werd die dag bekend gemaakt dat de gemeente Oude IJsselstreek is genomineerd voor een mooie prijs. Samen met Hardenberg, Harderwijk, Stein en Zwolle is men in de race voor de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland 2021’. “Het Oosten van Nederland is opvallend goed vertegenwoordigd”, merkte Isabelle Rade namens de organisatie op.

door Nick Moritz

Dat er donderdag veel mensen met een beperking aanwezig waren, was geen wonder. De meesten van hen hadden bijgedragen aan het binnenslepen van de nominatie. Zij maken deel uit van de 25 vrijwilligers uit de werkgroep ‘Onbeperkt Meedoen’. “Ik heb begrepen dat die werkgroep pas sinds vier jaar bestaat”, vertelt Rade. “Echt ongelooflijk wat ze in zo korte tijd hebben bereikt. Oude IJsselstreek mag trots zijn op de stappen die er in de afgelopen jaren zijn gezet.”

Breed werkterrein
Toegankelijkheid voor mensen met een beperking of chronische ziekte is een breed werkterrein. Zijn de websites van de gemeente of instellingen ook bereikbaar voor blinden en slechtzienden? Zijn er voldoende openbare toiletten voor rolstoelers? Zijn openbare gebouwen voor iedereen goed toegankelijk? Het zijn vragen waar op veel gemeenten in Nederland het antwoord nog verkeerd uitpakt. “Hier gaat het in elk geval de goede kant op. De terechte finaleplaats van Oude IJsselstreek is mede te danken aan een stemming onder het publiek. Nu gaat een vakjury de winnaar aanwijzen. Deze wordt op 7 oktober bekend gemaakt.”

Bloemen
Oude IJsselstreek kan winnen, maar het kan ook een aanmoedigingsprijs worden. Daar zou wethouder Janine Kock, die uit handen van Rade een bos bloemen ontvangt, ook heel tevreden mee zijn. “Het gaat goed, maar we zijn er nog lang niet. De werkgroep moet alle kans krijgen hier verder aan te werken. De bloemen speel ik door aan mijn voorganger Peter van de Wardt. Hij heeft dit alles in gang gezet. Ik kwam echt in een gespreid bedje terecht.”

Tweede Kamer
Binnen de werkgroep wijzen de vrijwilligers naar nog een belangrijke aanjager binnen de gemeente: Burgemeester Otwin van Dijk. “Onze burgemeester weet uit eigen ervaring wat een beperking voor je betekent. Hij is ook heel gedreven als het gaat om de inclusieve samenleving waarin iedereen deel kan nemen. Mede dankzij zijn inzet in de Tweede Kamer heeft Nederland in 2016 het ‘VN Verdrag Handicap’ ondertekend. Als een van de laatste landen in de wereld, dat wel! Natuurlijk worden wij door zijn inzet gestimuleerd.”
De werkgroep zet zich op diverse terreinen in en bereikte al mooie successen. Zo is gestreefd naar betere toegankelijkheid van kermisterreinen en is de bereikbaarheid van websites onder de loep genomen. “En Oude IJsselstreek beschikt nu over het meeste aantal toegankelijke openbare toiletten per inwoner in heel Nederland. Dat soort successen is net zo’n mooie beloning als deze nominatie.”

www.meesttoegankelijkegemeente.nl