Borstkanker.
Borstkanker. Pixabay

‘Verlaag screeningsleeftijd borstkanker naar 35 jaar’

Algemeen

Gendringen - De Rooie Vrouwen hebben een brief gestuurd naar alle fracties van de gemeenteraad van de gemeente Oude IJsselstreek. Daarmee wordt aandacht gevraagd om als raad invloed uit te oefenen op het beleid van staatssecretaris Blok, die het voornemen heeft om het tijdsinterval van het tweejaarlijks borstkankeronderzoek tijdelijk te verlengen naar drie jaar.

De Rooie vrouwen hopen dat de fracties zich in een motie uit zullen spreken tegen dit voorgenomen beleid. Daarnaast wordt in de brief aangegeven om te bepleiten de screeningsleeftijd te verlagen naar 35 jaar, waar dat nu 50 jaar is.
“Onderzoek heeft uitgewezen dat bij jongere vrouwen vaker een agressieve borstkanker voorkomt. De gezondheidswinst die in de jongere leeftijdsgroep is te behalen, is van levensbelang”, aldus voorzitter Anita Nijland.
“We zijn er ons van bewust dat de gemeenteraad van Oude IJsselstreek geen landelijke politiek kan bedrijven. Dat is immers aan de Tweede Kamer. Echter de gemeenteraad is wel primaire verantwoordelijk voor de algemene volksgezondheid binnen de gemeente. Vanuit dat oogpunt is het belangrijk en van levensbelang om een duidelijk signaal in Den Haag te laten klinken.”