Vlnr: Ewout Wessels, Els Bakker en Gerard Beijer. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Ewout Wessels, Els Bakker en Gerard Beijer. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Huiskamer Terborg nu officieel open

Algemeen

Terborg – In het midden van de Hoofdstraat kan men al langer terecht voor een kopje koffie, thee, praatje of spelletje, in de Huiskamer van Terborg. Door alle beperkingen waren de activiteiten daar tot dit moment nog beperkt. Vanaf nu worden daar meer activiteiten ontwikkeld. De officiële aftrap is op 25 september, dan is de opening, een middag vol levendigheid in en rond die nog vrij nieuwe ontmoetingsplaats.

De plek is snel gevonden: vanuit richting Etten gekomen midden in de straat rechtsaf, tussen Jack Huls Kappers en Böhmer Schoenen en Reparaties, en dan net voor de boog van het doorgangsstraatje de toegangsdeur rechts nemen. Aangeschoven zijn Els Bakker van Stichting Terborg Promotie, Ewout Wessels (coördinator vrijwilligers) en Gerard Beijer (Terborgse Wijncentrale). Alle drie zijn het drijvende krachten achter de ontmoetingsruimte, alle drie vanuit hun eigen expertise en talenten. De ruimte oogt groot en fris. Sjoelbak tegen de muur, gegroepeerde zitjes met blankhouten tafels en stoelen, ruim genoeg om te kaarten, discussiëren, dorpsplannen te maken, roddels uit te wisselen of sociaaleconomische zaken te bespreken. 

Terborg 600
Ewout Wessels: “Ik zat in het comité Terborg 600. Deze ruimte was de vergaderplek voor ons in de organisatieperiode 2018/2019. In die tijd ontstond al het idee hier een ontmoetingsplek te creëren voor Terborg. We hebben er een wand ingezet zodat spreek- en kantoorruimtes ontstonden. De aanloop en vraag werd al vrij snel erg groot. Er kan gekaart worden, gesjoeld. De jeu-de-boules vereniging spreekt hier af. Er is altijd koffie en thee.” Gerard Beijer opperde tegen het eind van de festiviteiten rond Terborg 600 het idee voor de Huiskamer. “We hadden nog geld over van de sponsoren en bedachten dat te steken in een nieuw project voor de gemeenschap. De geldschieters gingen daarmee akkoord.”

Exploitatie
Els Bakker over het vervolg: “Ewout werd vervolgens de trekker van de kar, van de hele verbouwing hier, hij heeft alles gecoördineerd, ook met de vrijwilligers. En zelf had hij de handen ook niet op de verkeerde plek zitten. Van een casco moest het een huiselijke ruimte worden, er was nauwelijks elektra, geen keuken, alleen een kraantje. We hebben subsidie gehad van het Oranjefonds en een bijdrage van de gemeente, waarmee we verder de zaken konden bekostigen. Groepen gebruikers betalen een bijdrage, zodat we inkomsten hebben. We hoeven er niet aan te verdienen, maar moeten wel rond komen. De Huiskamer valt onder de paraplu van Stichting Terborg Promotie.”

Inloopmiddagen
Ewout: “Na de officiële opening maken we uitgebreider herstart. Op de woensdag- en vrijdagmiddag kan men vrij inlopen. Daarnaast zijn er de vaste momenten in de maand dat Wonion en de wijkagent hier spreekuur hebben. Er worden cursussen gegeven, zo geeft Sensire hier weerbaarheidstrainingen. Omdat hier al clubjes zitten zoals de sjoelvereniging zien voorbijgangers dat er leven is, stappen ze gemakkelijker binnen. We hopen dat de kaart- en fietsgroepen hier naar toe komen en binnen afspreken, zodat steeds meer bedrijvigheid ontstaat.”
Gerard Beijer: “We hebben geen doelgroep voor ogen, het is ook afhankelijk van wat er te doen is. Er komen sprekers, die zullen een eigen publiek trekken. Over het algemeen zullen het wat meer de ouderen zijn die binnenlopen.

Opening
Op zaterdag 25 september is de officiële opening. Ewout: “Vanaf 13.00 houden we Open Huis, wethouder Marieke Overduin verricht om 15.15 uur de openingshandeling. We hebben instapspellen voor de jonge en de oudere doelgroep. Behendigheidsspelletjes, herkenningstafels met oude gebruiksvoorwerpen, om jong en oud samen aan het praten te krijgen. Er is ook connectie met ondernemers in de straat middels een speurtocht naar letters in etalages. We starten gelijk een buurtbibliotheek, en mogelijk een spelletjesvariant. Ook onze sponsoren en vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd het eindresultaat te komen bekijken. Het is ook nog eens Burendag, we hebben bewust voor die datum gekozen.”

Aanvulling
Wethouder Marieke Overduin van gemeente Oude IJsselstreek reageert opgetogen. “Wij vinden dit een heel mooi en goed initiatief. Ik ben er enthousiast over omdat dit echt iets is van en door de bewoners! Tijdens de voorbereidingen voor Terborg 600 hadden de initiatiefnemers behoefte aan een locatie waar ze samen konden komen. Dat is dus uitgegroeid tot die Huiskamer. Ik hoop dan ook echt dat het gaat voldoen aan de behoefte elkaar te ontmoeten, leuke dingen te organiseren en een beetje naar elkaar om te kijken. In de coronaperiode hebben we gemerkt hoe belangrijk dat kan zijn. De Huiskamer is een locatie waar mensen laagdrempelig naar toe kunnen. Een mooie aanvulling op andere locaties waar mensen elkaar kunnen treffen in Terborg zoals De Rietborgh en verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia. Deze Huiskamer zal weer een geheel eigen inkleuring zijn van de behoefte elkaar te ontmoeten, en dat vinden we het allerbelangrijkste. Als gemeente stimuleren we dit soort initiatieven vanuit de samenleving. Juist deze initiatieven voor het bevorderen van sociale cohesie moeten van onderaf, vanuit de samenleving worden geïnitieerd. Dan is de kans op slagen het allergrootst. Waar nodig en mogelijk ondersteunen wij als gemeente dit.”